AgriculturăÎn România există la ora actuală aproape patru milioane de hectare de soluri acide, iar problemele pe care le ridică aciditatea solului fermierilor (nivel scăzut de aprovizionare cu elemente nutritive, o activitate foarte slabă a microorganismelor, structura solului slabă și ușor tasabile) nu pot fi ignorate.

„Una din marile probleme rămâne acidifierea solului în urma utilizării neraționale a îngrășămintelor. O bună parte din nutrienții folosiți în mod obișnuit în agricultură sunt cei care dau solului această caracteristică de aciditate. Prin extragerea lor în mod repetat, prin neînlocuire și prin folosirea anumitor îngrășăminte chimice practic fermierul acidifiează solul. Aici mă refer în mod special la azotatul de amoniu, la sulfatul de amoniu. Este nevoie de puțină atenție la fertilizanții folosiți”, a explicat Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex.

Daniel BUDA

Această stare de fapt nu l-a lăsat indiferent nici pe deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Acesta a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă, solicitând ca fermierii mici și mijlocii să fie stimulați să-și testeze în mod regulat, dar și să-și trateze terenurile cultivate, evitând astfel eventualele pierderi. „Unitățile din România specializate în analiza solului au semnalat probleme mari cu care se confruntă fermierii. Potrivit informațiilor furnizate de unul dintre laboratoarele din țara noastră, din 1.000 de probe prelevate, doar un sfert din acestea aveau un pH normal în sol, adică nu erau acide sau lipsite de nutrienți. Aciditatea solului este un fenomen care apare după folosirea necontrolată a îngrășămintelor, în cantități foarte mari și folosind aceleași produse fără a face rotații de substanțe într-un termen foarte lung de timp, astfel că solul reacționează prin creșterea accentuată a acidității și prin împiedicarea culturilor tradiționale de a mai fi cultivate pe acel teren. Specialiștii în domeniul solului au declarat că această problemă de aciditate a solului poate să fie tratată, dar este necesar să se intervină prompt și prin metode științifice, nu doar prin metode neconvenționale, așa cum se întâmplă, în general, în ceea ce îi privește pe fermierii mici și mijloci, care nu își permit anual o analiză a solului și tratamente suplimentare pentru a face solul cât mai productiv. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a-i încuraja pe fermieri să își testeze în mod regulat, dar și să își trateze terenurile cultivate, evitând astfel eventualele pierderi?“, a notat europarlamentarul.

 

35 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 9 =