Caută
Close this search box.

Ziua Pitei sau la taifas cu aromânii, la Muzeul Țăranului

 

ziua-piteiLa sfârșitul anilor ’90, Irina Nicolau chema pentru prima dată aromânii la Muzeu, pentru a sărbători Ziua Pitei – un prim gest de comuniune, de aducere împreună a comunității și un prilej de rememorare și recuperare a istoriei trăite și a culturii orale transmise și continuate de generațiile de aromâni stabilite în țară. Muzeul Național al Țăranului Român relansează toamna aceasta întâlnirile cu comunitatea aromână, invitând persoane care au cunoscut-o să aducă aminte despre ea și despre primele întâlniri cu aromâni de la muzeu.

Sâmbătă, 5 noiembrie, orele 17, iubitorii muzeului sunt aşteptaţi la Clubul Țăranului, cu cântece, anecdote și povești, imagini din viața comunității aromâne din România și din Balcani și cu nelipsitele plăcintele armânești: / lâptarâ – pituroańi – târhânoańi – pitâ di carni – pitâ di curcubetâ – pitâ di veardzâ – plâsotâ – // pitâ di badzâră – pitâ di cucumiși – ciulvaracâ –  mârsinari – pispilitâ –  sâlârie – șâplâ – vasiloańi /.

Printre invitații din comunitate se numără: povestași, bătrâni ce păstrează cântecul polifonic, tineri ce duc mai departe cântecul, creatori de film ce s-au aplecat asupra comunității, artiști din comunitate și, bineînțeles, mătuși aromânce meștere în ale plăcintelor.

Eliza Zdru, regizoare de origine aromână, va încheia întâlnirea povestind despre cel mai recent film documentar al său, care va fi proiectat după eveniment la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul Festivalului „Culese din Balkani”, ediția a II-a.

Lansare de carte

dumitru-pasima

Totodată, Muzeul Țăranului lansează caietul expoziției Portet/ Atelier dedicată artistului de origine aromână Dumitru Pasima. Caietul dezvăluie demersul artistic ce a explorat, de-a lungul timpului, teritoriul sculpturii clasice, elemente ale spiritualității lumii creștine, construind, astfel, o sinteză formală a culturilor greco-romane, bizantine și balcanice, revalorizând sistemul de semnificații și simboluri din arta țărănească și cultă autohtonă. Lumea atelierului artistului este însoțită de imagini fotografice care reconstituie fragmentar contextul cultural și social în care acesta s-a format și a creat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri