Caută
Close this search box.

O arie protejată din judeţul Bistrița-Năsăud, unde cresc narcise sălbatice, este distrusă de vizitatori și de localnici

Mulţi vizitatori care merg la poiana cu narcise de pe Șesul Mogoșenilor din Bistrița-Năsăud din rup florile, iar unii localnici ară sau intră cu vitele la păşunat în zona protejată. Locul nu este îngrădit și nici nu există panouri de informare care să afișeze restricțiile. Autoritățile vin cu o scuză: indicatoarele se fură.

Gingașele flori sunt o încântare pentru vizitatorii care vin să le admire. Trebuie să străbată pe jos un câmp, ca să ajungă să vadă covorul înmiresmat. Sunt liberi să pășească printre flori, unii le rup și, mai trist, alții le calcă cu roțile mașinilor. Deși poiana este o arie protejată, iar ruperea florilor înseamnă distrugere.

Nicoleta Cherecheșiu, corespondent TVR: Poiana cu narcise de pe șesul Mogoșenilor, e arie protejată din 2000 și, cu toate că e vizitată de multă lume, nu e un drum de acces amenajat și nici nu am găsit panouri cu informații.

Atribuții în administrarea și protejarea poienii au atât primăria comunei Șintereag, cât și Serviciul Teritorial al Agenției Naționale pentru Arii Protejate Bistrița.

Marius Carhat, consilier superior, Agenţia pentru Arii Protejate Bistriţa: Este foarte greu să menținem panourile. Au fost panouri acolo, ca și în alte cazuri, în alte rezervații naturale, doar că acestea s-au distrus. La nivelul județului avem peste 25 de rezervații naturale în care trebuie să menținem aceste indicatoare. Personal, suntem 5 angajați pe întregul județ.

Ioan Bob, primarul comunei Șintereag: Am făcut investiții mari acolo, pe bani de la Fondul de Mediu, acum vreo 7 ani, făcut chiar frumos dar se fură, că suntem în România, știți. E pășune comunală. Bagă păstorii vitele.

Suprafața pe care cresc narcisele se reduce dramatic de la un an la altul.

Ciprian Samoilă, biolog: Peste 7 hectare ar fi fost în 2011, când am făcut prima inventariere în zonă. În urma arărilor din zonă, în ultimii 13 ani, cred că pot să zic că s-a și înjumătățit.

Persoanele prinse că distrug flora în zonele protejate riscă o amendă între 3 mii și 5 mii de lei.

The post O arie protejată din judeţul Bistrița-Năsăud, unde cresc narcise sălbatice, este distrusă de vizitatori și de localnici appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri