Caută
Close this search box.

Institutul Naţional de Cercetare “Cantacuzino” a înviat

Joi a fost reluata experimental producţia de vaccin antigripal, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino a revenit în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Finanţarea activităţilor desfăşurate de institut se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul MS.

„Este foarte bine că a revenit acolo unde îi este locul. Cât a fost în subordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifica şi Inovare, a fost scurcircuitat de sistemul de sănătate, în condiţiile în care sunt probleme legate de infecţii nosocomiale, de infecţii respiratorii şi altele. Am început producţia primului lot experimental de vaccin antigripal pe noile echipamente pe care le-am achiziţionat”, a spus directorul general al institutului, Adrian Ionel.

Totodată, Adrian Ionel a atras atenţia că este nevoie de susţinere financiară pentru repornirea celor trei linii noi de fabricaţie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic şi BCG.

„Este nevoie de susţinere financiară pentru construcţia unei noi linii de fabricaţie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic şi BCG pe care nu le mai fabrica nimeni. Investiţia va fi amortizată în doi ani şi jumătate -trei. Dar, dacă nu vom fi susţinuţi, iar activitatea de producţie nu va fi reluată pe noile tehnologii, atunci vom reveni la situaţia gravă în care ne-am aflat. Şi cercetarea trebuie să rămână la un loc cu producţia, altfel, dacă ar fi la Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, am avea o struţo-cămilă care nu ar ajuta nimănui”, a mai spus managerul Institutului.

Institutul Cantacuzino, care se numără printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri