Caută
Close this search box.

Românii încep anul 2017 cu o taxă nouă: 80 de lei în plus pe tonă de gunoi

Începând cu 1 ianuarie 2017 vom plăti o taxă supliementară de depozitare a deşeurilor nerecliclate la groapa de gunoi, de 80 de lei pe tonă.  Aceasta va fi cea mai nouă taxă în plus pe care o vom achita din cauza neglijenţei autorităţilor.

Taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi are ca scop declarat descurajarea depozitării.

În 2018, acestă taxă va creşte la 120 de lei pe tonă. Taxa va fi plătită de firmele de salubritate care duc gunoiul la groapă, iar acestea vor recupera banii de la cetăţeni şi de la firme, adică de la cei care produc gunoi.

De asemenea, din  2018 România va plăti şi o amendă de 200.000 de europ pe zi dacă până atunci nu atinge standardele de reciclare pe cere le-a semnat în momentul aderării la Uniunea Europeană şi pentru că depozitează deşeuri în gropi de gunoi neecologice.

Din 2018, România va plăti amenzi de 73 de miliarde de euro pe an

”Amenda trebuia să curgă de la 1 ianuarie 2017, dar Uniunea Europeană şi-a dat seama că România ar intra în faliment, plătind 73 de miliarde de euro pe an, aşa că ne-a mai păsuit un an”, ne-a spus Florina Bran, profesor universitar pe specializarea Economie Agroalimentară şi a Mediului.

De ce plătim atâţia bani: guvernanţii nu şi-au făcut treaba în domeniul gunoaielor. Practic, nu au făcut nimic.

În acest moment, în Româniase pune problema instalării unor mari incineratoare de gunoi, primul, probabil, în Bucureşti, în valoare de 250 de milioane de euro.

”Dunărea va deveni o autostradă a gunoaielor”

”Incineratoarele de mare putere vor fi aduse la noi pentru că România se pregăteşte să importe gunoi european, în special gunoi toxic. Vom exporta, în schimb, gunoi biodegradabil, adică biomasă, din care se poate produce energie. Să ştiţi că proiectul Strategia Dunării, privind navigaţia rapidă pe fluviu, are la bază acest dute-vino cu barjele de gunoaie. Transformăm Dunărea într-o autostradă a gunoaielor: vom aduce şi vom arde ceea ce este toxic şi vom exporta gunoi biodegradabil, energetic.  Vom ajunge la paradoxul de a procesa gunoiul altora şi de a plăti amendă pentru gunoiul altora”, ne-a spus Iuliean Horneţ, directorul societăţii Ecohornet, producătoare de utilaje de reciclare şi transformare a deşeurilor în energie (peleţi), inventate chiar de Horneţ.

Iuliean Horneţ

”Tot gunoiul menajer din România, circa 7.000.000 tone, poate fi transformat în circa 3.000.000 tone de peleţi. Cu amenda zilnică de 200.000 euro impusă de UE, pe 300 de zile, eu pot procesa 100% gunoiul din România. Autorităţile nu m-au băgat niciodată în seamă”, ne-a mai spus Iuliean Horneţ.

În 2020, fiecare român va colecta 4 kg de deşeuri electronice pe an

România are obligaţia să atingă, până în anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă şi un grad de valorificare de 60% a deşeurilor de ambalaje. De asemenea, peste patru ani România ar trebui să bifeze colectarea a 4 kg/locuitor de deşeuri electrice şi electronice, dar şi să colecteze separat biodeşeurile în vederea compostării şi fermentării lor. Deocamdată, nivelul de erecilare nu trece de 35%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri