Caută
Close this search box.

Psihologul de pe site. Depresia și lipsa motivației. Pihoterapia îți poate readuce bucuria vieții

Alexandru Oros este psiholog, specializat în psihoterapie integrativă, cu o bogată experiență în domeniul terapeutic.

Depresia este o tulburare caracterizată prin dispoziție tristă, pierderea interesului, a plăcerii, apariția și persistarea unor idei de vinovăție, deseori însoțite de idei de autodepreciere, tulburări de somn, tulburări de apetit alimentar, nivel scăzut energetic, probleme de concentrare. Astfel, cel afectat acuză o slăbiciune generală, ca și cum resursele interioare ale organismului ar fi epuizate, asociată cu o lipsă a motivației.

Lucruri care până mai ieri îi făceau plăcere, nu mai prezintă nici o atracție; actiuni pe care indeobște le execută fără nici o problemă par pe zi ce trece din ce în ce mai dificil de întreprins. Aproape toate inițiativele dispar, lipsa motivației conducând la amânarea majorității proiectelor aflate în derulare și chiar la încetarea lor. Întâlnirile cu prietenii se răresc, discuțiile cu aceștia devin oarecum monotone, sterile, lipsite de consistența bucuriei contactului social. Încet, încet, culorile vieții devin cenuții. Conform informațiilor furnizate de Organizatia Mondială a Sănătății, depresia este o boală extrem de frecventă, afectând aproximativ 121 de milioane de oameni în intreaga lume. Prevalenta acestei tulburari este înaltă: una din sapte persoane va suferi un episod depresiv pe parcursul vieții.

Acest miniatural tablou al depresiei este expus cititorului pentru a-i atrage atenția asupra unui aspect anume: familia și prietenii reprezintă un suport deosebit de important în procesul terapeutic, dar nu pot substitui psihoterapeutul. Secretul reușitei constă în colaborarea dintre aceștia, psihiatru, psihoterapeut și, firește, cel aflat în suferință,acesta fiind actorul principal, cel care își va asuma rolul vieții sale: rolul unui om normal, care trăiește normal, care iubește și este iubit, un om care își trăiește viața bucurându-se de ea, zi de zi, ceas de ceas, clipă de clipă. Ca oricare om.

Foto: cabinetpsihologbucuresti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri