Caută
Close this search box.

Blocurile-capcană: au fost reabilitate termic, dar sunt putrede pe interiror

Pe lista imobilelor expertizate tehnic din punctual devedere al riscului seismic încadrate în clasa a doua sunt înscrise și opt blocuri cu 10 etaje de pe Șoseaua Colentina. La fața locului, blocurile par noi, pentru că au fost reabilitate termic recent. În interior însă, datele tehnice arată că aceste imobile, construite în 1969 și 1968, sunt avariate foarte grav, cităm din expertiza tehnică: ”deplasări față de veticală în pereți și bulbi, secționarea completă a pereților”. Practic,  aceste imobile-capcană cu 10 etaje riscă să se prăbușească în caz de cutremur major, dar au fost fardate prin izolare termică și lăsate, cu locatari cu tot, la voia lui Dumnezeu.

Profesor univ. dr. ing. Radu Petrovici, omul care  a teoretizat nivelul de rezistență pe care trebuie să îl aibă imobilele pentru a rezista la cutremur, a explicat cum s-a ajuns la situația în care avem sute de immobile șubrede în țară – deși știm de peste 150 de ani că România are o puternică activitate seismică.

De la început trebuie menţionat faptul că România este o țară în care seismologia și ingineria în construcții au fost foarte avansate încă de la anul 1900. Din păcate, corupția și lăcomia au găsit întodeauna mijloacele de a încălca legea, cu efecte catastrofale la seismele din 1940 și 1977. O vină foarte mare pentru situația actual a purtat-o și Ceaușescu, pentru că după sesimul din 1977, în loc să consolideze la modul serios clădirile avariate, a cerut să se refacă imobilele la starea de dinainte de cutremur, ceea ce evident că nu a fost suficient!

Radu Petrovici atrage atenția că pentru blocurile șubrede de pe Șoseua Colentina trebuie să se ia măsuri urgent, pentru că izolarea termică nu poate ține loc de consolidare, iar clasa a doua de risc seismic este suficient de periculoasă pentru a necesita consolidări.

În 1976, Petrovici a realizat un standard antiseismic al construcțiilor pentru Algeria. Constructorii algerieni nu prea l-au ascultat, iar la cutremurul din 1980 și-au cerutiertare de la Petrovici – dar era prea târziu.

Menţionăm că doar în Bucureşti sunt înregistrate 175 de imobile în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, adică se pot prăbuţi chiar şi fără cutremur; 173 de imobile în clasa I; 328 de imobile în clasa II de risc seismic.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri