O echipă de ingineri de la Institutul național de știință industrială avansată și tehnologie din Japonia (AIST) a creat albine drone care polenizează flori. Pentru realizarea acestui device, inginerii niponi au folosit păr de cal, drone de 100 de dolari bucata și un gel lipicios, scrie portalul techly.com.au, preluat de Agerpre.

Dronele zboară în apropierea florilor și culeg polenul cu ajutorul gelului lipicios, după care mută polenul din floare în floare.

Portalul Popular Mechanics relatează că inginerul nipon Eijo Miyako, chimist la AIST, a creat gelul respectiv din întâmplare în anul 2007 și după ce aproape un deceniu nu l-a întrebuințat la vreun experiment, îl folosește în prezent în proiectul albinelor roboți.

Miyako este coordonatorul proiectului albinelor-drone care polenizează flori. Într-un clip demonstrativ se poate vedea cum o astfel de dronă a polenizat cu succes un crin japonez. Reușita inginerilor niponi ar putea fi soluția pentru polenizarea a numeroase specii de plante după ce s-a relatat că foarte multe albine mor din cauze necunoscute.

În 2014, revista Time relata despre un studiu realizat de Școala de sănătate publică a Universității Harvard care indica faptul că pesticidele din plante ar putea reprezenta cauza dispariției albinelor. Pesticidele ar fi cauza Anomaliei Colapsului Coloniei (CCD — Colony Collapse Disorder), fenomen ce se manifestă prin dispariția bruscă a coloniilor de albine.

Un alt factor ar putea fi schimbările climatice. Un studiu din 2015 publicat în revista Science indica faptul că zeci de specii de bondari din SUA au fost afectate de pierderea habitatului și creșterea temperaturilor.

Potrivit revistei The Australasian Beekeeper, populațiile de albine din Australia sunt de asemenea în criză. Numărul albinelor este din ce în ce mai scăzut, apicultorii se confruntă cu boli care afectează albinele și folosesc antibiotice în acest sens, dar acestea ar putea afecta mierea.

Dată fiind scăderea coloniilor de albine din diferite zone de pe glob, proiectul inginerilor niponi ar putea reprezenta o soluție pentru polenizarea florilor în zonele părăsite de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.