Caută
Close this search box.

Beijingul propune suspendarea programelor nuclear și balistic de către Phenian

 

Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a chemat miercuri Coreea de Nord să-și suspende programele nuclear și balistic iar, în același timp, Statele Unite să oprească manevrele militare din Coreea de Sud, cu scopul „dezamorsării crizei” din peninsulă, transmite AFP.

Folosind o metaforă feroviară, Wang a avertizat, într-o conferință de presă la Beijing, cu privire la „o coliziune” în Coreea între „două trenuri care accelerează unul față de celălalt fără ca niciunul să nu vrea să cedeze trecerea”, potrivit Agerpres.

„În scopul dezamorsării crizei care se pregătește în peninsulă (coreeană), China propune ca, într-o primă fază, (Coreea de Nord) să-și suspende programele sale nuclear și balistic, în schimbul opririi manevrelor militare la scară largă ale Statelor Unite și Coreii de Sud”, începute săptămâna trecută, a declarat ministrul chinez.

Acest schimb de suspendări ar putea permite „readucerea părților la masa negocierilor”, a explicat Wang, la două zile de la tirurile de rachete nord-coreene, dintre care trei au căzut în apele japoneze.

Coreea de Nord a propus ea însăși, în ianuarie 2015, o suspendare temporară a încercărilor sale nucleare dacă SUA și-ar fi anulat manevrele militare prevăzute în Coreea de Sud. Washingtonul și Seulul au respins respectiva propunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri