Mai mulţi politicieni germani au reacţionat la remarcile preşedintelui turc, care a acuzat Berlinul de „practici naziste” după ce autorităţile germane au retras autorizaţia pentru organizarea unei manifestaţii în oraşul Gaggenau,unde trebuia să ţină un discurs ministrul turc al Justiţiei, scrie DPA.

„(Comentariul) Este absurd, răutăcios şi exagerat, iar noi îl respigem categoric”, a declarat ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, la un talk-show de televiziune. „Vrea să ne provoace. Iar noi trebuie să avem grijă să nu ne lăsăm provocaţi”, a mai spus el, citat de Agerpres.

Volker Kauder, liderul grupului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Bundestag, a criticat de asemenea remarcile lui Edogan.

„Este un act incredibil şi inacceptabil ca preşedintele unui stat membru NATO să spună un asemenea lucru depsre un alt membru”, a spus el, la postul de televiziune ARD.

La rândul său, Peter Altmeier, şeful de cabinet al Cancelariei federale germane, a catalogat aceste comentarii ca fiind „absolut inacceptabile”, potrivit Le Figaro.

„În calitate de Guvern federal, vom spune foarte clar (n.r. acest lucru) Turciei”, a declarat el pentru ARD. „Nu există niciun motiv pentru care să ni se dea lecţii, să ni se facă reproşuri”, a adăugat responsabilul.

Autorităţile din oraşul german Gaggenau au retras joi autorizaţia pentru organizarea unei manifestaţii unde era programat să ţină un discurs ministrul turc al Justiţiei, Bekier Bozdag. Aceast eveniment avea drept scop să promoveze referendumul din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Aproximativ 1,4 milioane de turci care locuiesc în Germania pot vota la referendum, programat pentru data de 16 aprilie.

„Practicile voastre nu sunt cu nimic diferite de practicile nazisze din trecut”, a declarat Erdogan duminică. „Credeam că naţional-socialismul din Germania s-a sfârşit, dar încă continuă”, a spus el mai târziu, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Întrebat dacă plănuieşte să vină în Germania, Erdogan a spus: „Dacă vreau, voi veni mâine. Voi veni şi dacă nu mă lăsaţi să intru sau nu mă lăsaţi să vorbesc voi face scandal”.

141 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here