Caută
Close this search box.

Euroalesul Buda avertizează: „28% dintre locuințele din România nu sunt conectate la internet“

România se situează în topul țărilor cu cea mai mare viteză de internet în bandă largă. Cu toate acestea, 28% dintre locuințele din România nu dispun de internet, această situație regăsindu-se cu precădere în zonele rurale. Astfel, România se poziționează pe locul 23 în Uniunea Europeană în ceea ce privește conectivitatea. Potrivit unui studiu realizat acum doi ani de către Biroul Român de Audit al Tirajelor, 99% dintre locuitorii din mediul rural au acces la electricitate, 62% au conexiune la internet în gospodărie, iar 45% au alimentare la apă curentă, acelaşi procent fiind înregistrat şi în cazul canalizării.

Pe de altă parte, 36% din oameni au baie sau duş în interiorul locuinţei, 32% beneficiază de alimentare cu apă caldă şi doar 28% au un grup sanitar în locuinţă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, În profil teritorial, la nivelul anului 2016, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată la mare distanţă de regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru şi Sud-Est. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet, sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (58,0%) şi Nord-Est (57,1%). Euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.

„Creşterea nivelului de conectivitate la internet în zonele rurale trebuie să reprezinte un obiectiv al autorităţilor naţionale dar şi al Comisiei Europene în vederea reducerii disparităţilor accentuate dintre zonele rurale şi urbane! Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema conectivităţii reduse la internet în zonele rurale. România se situează în topul țărilor cu cea mai mare viteză de internet în bandă largă. Cu toate acestea, 28% dintre locuințele din România nu dispun de internet, această situație regăsindu-se cu precădere în zonele rurale. Astfel, România se poziționează pe locul 23 în Uniunea Europeană în ceea ce privește conectivitatea. Disparitățile dintre zonele urbane și zonele rurale devin astfel mai accentuate. În zonele rurale există un singur furnizor, însă costurile sunt ridicate având în vedere puterea de cumpărare scăzută în mediile rurale. O altă problemă cu care se confruntă locuitorii din aceste zone este lipsa unei infrastructuri adecvate în vederea creșterii ariei de acoperire și a calității semnalului Wi-Fi. Un acces bun la internet devine esențial pentru sprijinirea educației, a turismului, a serviciilor electronice oferite de autoritățile locale. Drept urmare, se impune elaborarea unei strategii astfel încât zonele rurale să fie mai bine conectate la internet. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea creșterii conectivității la internet în zonele rurale având în considerare veniturile scăzute înregistrate în aceste zone şi de asemenea, în ce măsură furnizorii de internet pot beneficia de sprijin în ceea ce privește adaptarea infrastructurii la cerințele de calitate și rapiditate“, ne-a explicat Daniel Buda.

Citeşte neapărat şi:

Daniel Buda, discurs emoţionant la tribuna Parlamentului European: „O Europă puternică este o asigurare de viață pentru toţi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri