Obiceiul agricultorilor de a da foc vegetației uscate atunci când îşi pregătesc terenurile pentru noi culturi, scăpat de sub control astfel încât pot provoca incendii, îi poate costa pe fermieri pierderea subvențiilor de la APIA.

Un număr de 300 de fermieri din Hunedoara au fost deja sancționați, după ce în judeţ, pompierii au intervenit la 150 de astfel de incendii, în doar o săptămână, informază Digi24.

În Hunedoara, au fost date până acum sancţiuni totale de 140.000 de euro pentru fermierii care au scăpat de sub control incendiile.

Subvențiile de la APIA se diminuează în cazul în care incendiile necontrolate afectează până în 20% din suprafața de teren, în cazul în care este mai mare acest procent, atunci subvenția este anulată.

„APIA a aplicat un număr de 292 de sancțiuni pentru o suprafață de 480 de hectare de teren arabil, pășune și fâneață”, a declarat Veronica Topor, director adjunct la APIA Hunedoara.

Gheorghiță Maier are 60 de ani şi face agricultură de când se știe. El crede că mai utile decât amenzile ar fi găsirea unor soluţii pentru vegetaţia uscată.

„Oamenii tot așa au dat foc, că asta este, oamenii n-au ce să facă cu vegetația, cine vine să ţi-o ia, n-are cine. Şi eu am la APIA, noi acuma ce să facem cu ele, să zică uite, le luați și le duceți undeva, le ducem acolo sau acolo, noi ce facem cu ele?”, a spus agricultorul.

Alți agricultori susţin demersul autorităţilor.

„De-aia îi terenul, să ai grijă de el. Sancțiunile sunt bune, nu-i nicio problemă”, a spun un agricultor.

Sancţiuni pot da şi pompierii, însă doar dacă proprietarii sunt prinşi în flagrant.

„Efectivele ISU au intervenit pentru stingerea a peste 150 de incendii de vegetație uscată ce s-au manifestat în întreg județul Hunedoara, pe o suprafață de peste 1000 de hectare de teren. Colegii mei de la inspecția de prevenire au aplicat cinci sancțiuni contravenționale cuprinse între 1000 și 2500 de lei”, a explicat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a ISU Hunedoara.

În Hunedoara sunt în total 18.000 de fermieri care primesc subvenții de la APIA. Ajutorul financiar este de minimum 170 de euro pe hectar și poate ajunge la peste 440 de euro, în funcție de tipul de teren sau de plantele cultivate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.