Caută
Close this search box.

Poliţiştii continuă, indirect, greva: refuză să mai dea amenzi

 

De cel puţin două zile poliţiştii din întreaga ţară au început treptat să nu mai dea amenzi, ca semn de protest la faptul că Executivul i-a “sărit” de la majorarea salariilor.

Poliţiştii revoltaţi că nu li se măresc salariile, la fel ca şi celorlalţi bugetari, au pus în practică o metodă de protest la care membri Guvernului Grindeanu nu au replică. Oamenii legii pot da o gaură de 44 de milioane de euro la bugetul de stat, atât cât este apreciată de sindicaliştii din MAI valoarea amenzilor aplicate, anual, de oamenii legii. În toată ţara, s-a răspândit un adevărat fenomen: agenţii de la Rutieră, Ordine Publică sau cei de la Poliţia de Frontieră aplică doar avertismente, spre bucuria românilor prinşi că încalcă legea.

Supăraţi că lor nu li se măresc salariile prin HG 1/2017, poliţiştii au pus în practică o metodă inedită de protest. Chiar înainte de protestul din 16 martie din faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), agenţii de la Rutieră din Cluj au început să dea numai avertismente şoferilor care încălcau legea. Ideea s-a răspândit atât de repede, mai ales pe reţelele de socializare, încât această metodă de protest a luat o amploare nebănuită în toată ţara. Astfel, acum, asistăm la un adevărat fenomen în MAI: agenţii de la Rutieră, Ordine Publică sau cei de la Poliţia de Frontieră aplică doar avertismente, spre bucuria românilor prinşi că încalcă legea.

La această formă de protest au aderat şi sindicatele din MAI, precum Sindicatul Poliţiştilor Diamantul, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Sindicatul Poliţiştilor Europol, dar şi alte formaţiuni sindicale formate din poliţişti sau poliţişti de frontieră. Zilnic, pe reţelele de socializare sunt postate avertismentele aplicate de oameni ai legii din diferite judeţe şi din Bucureşti.

Europol, unul dintre sindicatele ai căror membri au protestat la mitingul organizat de SNAP în faţa sediului MAI, a prezentat o situaţie a amenzilor înasate de agenţii de poliţie de la populaţie din care riese că, anual, din sancţiunile aplicate se strâng circa 200 milioane de lei, adică în jur de 44 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care, susţin cei de la Europol, din 2008 până în prezent, polițiștilor le-au crescut salariile cu aproximativ 55 lei, sumă care reprezintă jumătate din valoarea salariului de merit pentru agenții de poliție, informează Evz.ro.

Sindicaliştii au transmis, totodată, şi un mesaj adresat liderilor PSD: “Dacă ministra a declarat că polițiștilor nu le-au crescut salariile pentru că nu au reprezentat o prioritate pentru programul de guvernare al PSD, atunci îi spunem și noi ministrei că respectul nostru și contribuția la bugetele locale și de stat va fi pe măsură. Decât la dispoziția partidului, mai bine rămân banii în buzunarele românilor”.

Sau un alt mesaj pe Facebook al poliţiştilor a venit şi mai direct: „Banii sunt la noi in pix”, afirma ei, „Haideti sa punem in aplicare aceasta forma de protest”.

Luni, premierul Grindeanu a declarat la Timişoara că: “Eu sper ca dialogul din zilele următoare să fie unul constructiv, cert este că şi dânşii vor fi parte a Legii salarizării unice, unitare şi atunci toate aceste inechităţi vor fi înlăturate. Dialogul cu reprezentanţii poliţiştilor continuă au fost şi ieri întâlniri. Vrem ca resursele pe care le avem să fie cheltuite în mod cât mai echilibrat”.

Sursa foto: Facebook Spr Diamantul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri