Caută
Close this search box.

De marți, exerciții de alarmare publică. Sirenele vor suna 4 zile

Incepand cu ziua de maine 18 Aprilie si pana in ziua de 21 Aprilie, va avea loc exercitiul de alarmare a populatiei prin care se testeaza sistemul de alarmare publica in caz de dezastre sau alte situatii de urgenta care necesita o alarmare in masa.

„Astfel de exercitii sunt obisnuite in lume si au ca scop testarea sistemelor de alarmare in masa si constientizarea populatiei. Pe de alta parte, sistemul de alarmare utilizand sirenele nu poate fi unicul sistem de alaramare in masa, acesta avand limitele sale de acoperire teritoriala si audibilitate, fiind necesare sisteme paralele si redundante astfel incat sa ajungem la cel mai mare numar posibil de cetateni aflati in zona in care urmeaza sa aiba loc o catastrofa cum ar fi inundatii masive, ruptura de baraj, atac aerian si alte situatii similare. Din acest motiv am inceput sa semnam la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta protocoale de colaborare pentru alertarea si informarea popualtiei in cazul situatiilor de urgenta cu institutiile de mass media publice si private”, scrie Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne pe pagina sa de socializare.

Totodata, trebuie luata in considerare pentru viitor adoptarea unui sistem modern de alertare a publicului care sa permita alertarea instantanee si selectiva a populatiei aflata intr-o anumita zona urbana sau rurala, atrage atentia Arafat. Olanda de exemplu a implementat un astfel de sistem cunoscut sub denumirea de „cell broadcasting” in colaborare cu firmele de telefonie mobila. Astfel de sistem permite sa se trimita notificari instantanee si simultane abonatilor aflati in zona unei celule sau a mai multor celule de telefonie mobila cu conditia ca ei sa detina un telefon tip smartphone. De exemplu in cazul unei situatii de urgenta in centrul Bucurestiului am putea trimite o notificare catre toti abonatii aflati in centru, prin definirea celulelor de telefonie mobila din perimetrul respectiv prin care urmeaza sa fie trimis mesajul. Olanda a reusit implementarea acestui sistem intr-un timp relativ scurt printr-o colaborare exemplara intre statul Olandez si firmele de telefonie mobila, unde statul a suportat o parte din cheltuielile initiale de implementare a sistemului pentru firmele de telefonie mobila deja existente pe piata Olandeza. Noile firme de telefonie mobila care intra pe piata olandeza au obligatia sa aiba sistemul deja implementat pe cheltuiala lor proprie pentru a obtine autorizatiile din partea statului. Intr-un exercitiu recent, mesajele transmise prin acest sistem au ajuns la peste 85% din populatie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri