Caută
Close this search box.

Fermierii pot primi despăgubiri de la stat pentru terenurile cadastrate gratuit

Anunț important pentru fermierii care participă la programul de cadastrare gratuită a terenurilor agricole.

Statul îi poate despăgubi pe aceștia dacă în planurile parcelare nu se mai regăsește suprafața de teren pe care producătorul agricol o are în titlul de proprietate, deci în acte. Procedura care trebuie urmată a fost explicată în amănunt la emisiunea ”Viața Satului” de către Ileana Spiroiu, director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Planurile parcelare sunt o problemă națională, recunoaște directorul general adjunct de la ANCPI.

”Îmi asum această afirmație bazându-mă pe două lucruri foarte importante. În perioada anilor 1990 până în 2001, legislația a avut o viziune cu privire la modul și întinderea dreptului de proprietate care urmează să meargă către proprietar. După anul 2001 și mai ales după 2005, la apariția Legii 247, întinderea dreptului de proprietate pe care comisiile județene de fond funciar urmau să le cuprindă în titlurile de proprietate și-au schimbat cu totul valențele.

Vă dau un singur exemplu: pe Legea 18 un autor deposedat avea dreptul să primească un hectar de pădure. În 2001 a primit dreptul la 10 hectare de pădure, iar după 2005, când a apărut Legea 247 dreptul lui a devenit în integru. În asemenea situații, sigur că nici un deținător de teren, mă refer la Romsilva sau Comisiile locale de fond funciar, nu-și puteau permite să pună în posesie o parte din teren pentru un cetățean, după aceea să lase goluri, să pună pe altul. Legea spunea că trebuie să îi fie restituit proprietarului pe cât posibil pentru vechiul amplasament, iar acest ”pe cât posibil” a generat mutări de amplasamente.

Practic, la un moment dat, cetățeanul a primit în echivalent atât cât a avut dreptul, dar nu a fost mereu pe locul pe care el l-a avut”, a punctat Ileana Spiroiu.

Reprezentanta ANCPI spune că posibilitatea întocmirii planurilor de parcelare a devenit în acest fel aproape imposibilă, potrivit agrointel.ro.

FOTO: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri