Cu cât mai rapid se negociază, cu atât mai curând va fi abordat acordul comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie, a apreciat miercuri negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, transmite France Presse.

”Lucrurile trebuie să fie făcute în ordine”, a subliniat francezul Michel Barnier în fața eurodeputaților reuniți în plen la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri consacrate stabilirii poziției Parlamentului European privind negocierile pentru Brexit.

”Cu cât mai rapid ne punem de acord asupra principiilor unei retrageri ordonate (a Marii Britanii din UE), cu atât mai curând putem pregăti relațiile noastre viitoare”, a afirmat miercuri Michel Barnier, fost comisar european în Comisia Prodi și Comisia Barroso.

În opinia sa, această negociere în faze succesive — întâi cu privire la retragerea din UE, apoi în legătură cu ”relația viitoare” — constituie o condiție indispensabilă pentru ‘maximizarea tuturor posibilităților de a ajunge împreună la un acord (privind Brexit-ul) în doi ani, ceea ce reprezintă o perioadă foarte scurtă’.

La 29 martie, Londra a activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, marcând începutul unor lungi negocieri cu UE. Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor ce locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc pe teritoriul britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 9 =