Uniunea Salvaţi România (USR) dă în judecată orice instituție care nu-i face pe plac. Actuala ţintă a USR a devenit, pentru a doua oară în mai puţin de un an, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP),  după ce instituţia respectivă a decis să nu returneze formațiunii politice condusă de Nicuşor Dan suma de 640.000 de lei utilizată la finanţarea campaniei electorală de la alegerile parlamentare. Culmea este că deşi ameninţă AEP cu un proces, Nicuşor Dan dă dreptate instituţiei care se ocupă de controlul finanţelor partidelor şi recunoaşte că finanţarea USR nu se putea face legal prin intermediul unui ONG-uri, el menţionând faptul că suma nerambursată de AEP reprezintă donaţii primite de partidul său prin platforma “Finanțare Politică” construită de Asociaţia G2 şi plăţi către Google şi Facebook.

”Motivul AEP este că toate acestea nu au semnăturile olografe ale donatorilor, Google şi Facebook! Decizia AEP ne întoarce în secolul trecut, într-o perioadă apusă când plăţile electronice erau abia la început şi supuse neîncrederii. Din păcate, acţiunea acestei instituţii – pe care am considerat-o ca având un rol modernizator în procesul electoral – pune sub semnul întrebării, pentru viitor, posibilitatea ca un partid să fie susţinut, prin contribuţii, de către cetăţeni. Şi nu orice fel de cetăţeni, ci chiar segmentul cel mai activ din populaţie, acela care nu are timpul necesar să compleze un vraf de hârtii când există opţiunea globală de a dona, pentru orice cauză, cu un simplu click. Decizia demonstrează că AEP, precum vechii politicieni, nu poate concepe că un partid poate strânge puţini bani de la mulţi donatori şi obligă partidele politice să rămână tributare marilor finanţatori (…) USR (…) va continua să strângă donaţii prin instrumentele online, chiar cu riscul să nu beneficieze de posibilitatea legală a rambursării sumelor cheltuite în campaniile electorale. Credem că instrumentul online utilizat, platforma Finanțare Politică construită de Asociaţia G2, cu consultarea AEP, este cel mai democratic şi mai transparent mod de finanţare politică şi că acesta este perfect în acord cu legea. În plus, toate informaţiile electronice care privesc identitatea donatorilor au fost puse la dispoziţia AEP: datele de identificare ale plăţilor, actele de identitate ale donatorilor, declaraţiile electronice ale celor care au donat precum şi declaraţiile semnate ale persoanelor din partid care au verificat dacă persoana care a donat este cea din cartea de identitate. USR va contesta decizia AEP pe care o consideră ilegală. Sperăm ca justiţia să facă dreptate nu atât USR, ci miilor de cetăţeni care au donat cu bună credinţă pentru noi şi cărora le mulţumim. De asemenea vom face amendamente astfel încât posibilitatea de a face plăţi electronice să fie clarificată în legislaţia în vigoare privind finanţarea partidelor politice”, a fost mesajul lui Nicușor Dan după decizia AEP.

Reamintim că magnanews.ro a dezvăluit în exclusivitate, la mijlocul lunii februarie, că formaţiunea condusă de Nicuşor Dan nu este la prima “ispravă” de acest gen. După alegerile locale din iunie 2016, AEP a refuzat să ramburseze formaţiunii politice Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) suma de peste 150.000 de lei şi a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală. Ulterior, PICCJ a comunicat oficial că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică există un dosar în care a fost începută urmărirea penală in rem pentru delapidare, spălare de bani şi conflict de interese vizând potenţiala finanţarea ilegală a USB. In paralel însă, Nicuşor Dan a anunţat şi atunci că a contestat respectiva decizie a AEP la Judecătoria Sectorului 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =