Controlorii de trafic aerian ruşi au contribuit „în mod deliberat” la accidentul aviatic de la Smolensk din anul 2010, care s-a soldat cu decesul preşedintelui polonez Lech Kaczynski, a declarat Marek Kuczynski, procurorul naţional al Poloniei, potrivit The Associated Press.

Kuczynski a declarat că nu există „niciun dubiu” că una din cauzele accidentului aviatic a fost comportamentul persoanelor din turnul de control al aeroportului de la Smolensk, adăugând că aceştia sunt vinovaţi de „cauzarea în mod deliberat a unei catastrofe”.

Anchetatorii polonezi au indicat că nu pot dezvălui nicio dovadă până când nu vor audia cele trei persoane din turnul de control.

Autorităţile poloneze au deschis o nouă anchetă în acest caz după câştigarea alegerilor parlamentare de Partidul Lege şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte.

Acesta a sugerat în mai multe rânduri că Rusia ar fi cauzat în mod intenţionat incidentul soldat cu decesul fratelui său şi a altor 95 de persoane, inclusiv mai mulţi oficiali de rang înalt din Polonia.

Imediat după accident au fost efectuate două anchete, una făcută de Polonia, cealaltă de Rusia.

Ancheta iniţială poloneză a comunicat că accidentul a fost cauzat de erorile şi lipsa de experienţă a piloţilor polonezi care au încercat să aterizeze pe ceaţa, dar a semnalat şi faptul că oficialii ruşi din turnul de control au transmis piloţilor informaţii incorecte şi contradictorii. Totuşi, anchetatorii au evitat să acuze direct Rusia că ar fi cauzat în mod intenţionat accidentul.

O anchetă a autorităţilor ruse a dat în exclusivitate vina pe partea poloneză, afirmând că nu li se poate imputa nimic controlorilor de trafic aerian ruşi.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat prompt acuzaţiile făcute de procurorul polonez.

„Circumstanţele tragediei au fost studiate cu minuţiozitate şi nu putem fi de acord cu aceste concluzii”, a declarat Peskov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =