Caută
Close this search box.

Haosul Strategiei Forestiere: 40% din gospodării riscă să rămână fără lemn de foc

Legislația românească nu recunoaște decât două tipuri de material lemnos care poate fi comercializat: cel industrial și cel pentru biomasă. În acest context, specialiștii avertizează că poți lua amendă și dacă ești prins pe drum cu un braț de lemne pe care le-ai luat din curtea ta să o duci la vecin.

Ministerul Apelor şi Pădurilor a organizat, în perioada 20 – 21 aprilie 2017, la sediul Facultăţii de Silvicultură din Braşov, dezbateri cu reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor implicate în elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale – pe care România încă nu a o are.

Ce se întâmplă în țară, în acest context?

În acest moment, 40% din gospodăriile României se încălzesc cu sobe – dar legislația privind acest mod de încălzire este ciudată. ”Dacă ai lemne de foc într-o casă, nu îl poți muta în altă casă, dacă trebuie să le transporți pe drum public. Devi, astfel, victimă colaterală a mafiei lemnului, foarte ramificată la toate nivelele”, a spus  conferențiar univ. Dr. Ing. Marian Drăgoi, de la Facultatea de Silvicultură a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava.

Până acum, lemnul de foc era considerta un produs secundar al lemnului industrial, dar noile legi consideră acum acest produs secundar drept lemn pentru biomasă, care va merge în industria energetică. Lemul de foc nu mai există!

Ești amendat dacă ai un băț în mașină

Ce se întâmplă, concret? Un om care a cumpărat o plasă de lemne de foc pentru grătar dintr-un magazin nu a fost lăsat să plece până nu a luat și aviz de însoțire, pe care se trece numărul mașinii transportoare și numele șoferului, ca la orice camion cu lemne. Altfel, riscă amendă de 2.000 de lei și chiar confiscarea mașinii.

”Legislația haotică a administrării pădurilor a condus la aberația de a nu mai putea lua, de sub proprii tăi copaci, nici măcar vreascuri. Totul este considerat lemn industrial sau biomasă, de aceea prețul la care îl cumpără oamenii pentru sobe este așa din ce în ce mai mare. Iar incompetenta și prețul nepermis de mare al lemnului pe picior au avut efecte dezastruase asupra pădurilor și a cetățenilor care se încălzesc cu lemn. Din păcate, foate puțini silvicultori profesionști vad efectul pervers al unor prețuri prea mai la lemn”, a adăugat Marian Drăgoi.

20 de legi și 97 de ordine reglementează greșit domeniul silvic

„Avem o suprareglementare în administrația silvică. Sunt 20 de legi care reglementează activitatea silvică și 97 de ordine de ministru și multe alte ordine din alte ministere”, a declarat Bogdan Tudor, președintele Federației Proprietarilor de Păduri. Potrivil lui, a ajuns legislația silvică să fie extrem de fioroasă în zona rurală, mai temută chiar decât legislația penală. Și are niște efecte concrete.

„Spre exemplu, eu sunt propritar de pădure în zona Voineasa pe Valea Lotrului și a trebuit să cumpăram lemnul de la alți propritari de păduri sau firme care exploatează masa lemnoasă întrucât actuala legislație silvică nu-i permite micului proprietar care are până în 100 de hectare de pădure să folosească lemnul”, povestește Tudor.

Proprietarii de păduri au trebuit să își cumpere lemn din altă parte, conform legii

Schimbările legislative de anul trecut au făcut ca prevederile codului silvic care permiteau proprietaruilui care nu are un aranjament să recolteze maximum 3 metri cubi de pe un hectar de pădure să fie lipsite de conținut. Știm că toată zona rurală se încălzește cu lemn de foc a trecut foarte greu de iarnă din cauza scumpirii lemnului.

„Inclusiv cei care aveau proprități au trebui să intre într-o relație comercială și să cumpere lemnul din altă parte. În momentul de față, prin această legislație stufoasă, proprietarul nu are voie nici să își colecteze vreascurile de pe proprietatea lui. Mă refer la arborii care au căzut în mod natural sau la crengile uscate. Dacă te duci și le colectezi și încerci să le transporți, să spunem, cu mașina proprie devii contravenient”, spune președintele Federației Proprietarilor de Păduri.

Prețul unui metru cub a ajuns la 500 de lei

Asta pentru că ocolul silvic nu poate să dea un aviz de însoțire a lemnului la transport pentru un portbagaj de vreascuri pentru că nu îi permite legea. Și atunci fie devii infractor pe propria proprietate, fie alegi să achiziționezi dintr-o sursă legală. „Au fost cazuri în care astfel de proprietari au fost opriți de organele de control și li s-au confiscat mașinile pentru doi-trei saci de vreascuri puși în portbagaje, au primit amendă și au rămas și fără lemn”, a mai spus Bogdan Tudor.

În acest an situația a fost exagerată când lemnul de foc a ajuns la prețul de 500 de lei metrul cub și 150 sau 200 de lei în zonele de munte.

Menționăm că pe 15 mai 2017, va avea loc o nouă conferința legată de adminstrarea fondului forestier, cu titlul „Gestionarea durabilă a pădurilor și certificarea forestieră” în Aula Universității „Transilvania” din Brașov.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri