Caută
Close this search box.

În pofida protestelor masive, președintele Venezuelei a lansat controversatul proces al Adunării Constituante

Nicolas Maduro

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a lansat marți procesul unei Adunări Constituante „populare”, în pofida criticilor opoziției care vede în aceasta o modalitate de a confisca puterea, într-un climat de proteste vehemente care au făcut 53 de morți în aproape două luni, transmite AFP.

În fața miilor de simpatizanți arborând tricouri și șepci roșii, șeful statului socialist a semnat decretul care stabilește modalitățile de alegere a celor 540 de membri ai acestei adunări cu misiunea de a redacta o nouă Constituție.

Pentru opoziție, acesta este o manevră cu scopul de a evita orice alegeri și a obține o lege fundamentală după „chipul său”.

În plus, Constituanta va avea sediul în hemiciclul parlamentului, singura putere publică unde controlul este exercitat de opoziție după victoria sa categorică la alegerile legislative de la sfârșitul lui 2015. Aceasta înseamnă că actualii deputați ar trebui să se mute, soarta lor nefiind însă precizată.

Într-o declarație adoptată la sfârșitul după-amiezii, parlamentul a denunțat convocarea unei Adunări Constituante frauduloase.

„Nu este altceva decât o continuare a loviturii de stat împotriva Constituției”, a reacționat președintele parlamentului, Julio Borges.

Adversarii lui Maduro, care denunță tentativele președintelui de a-și aroga întreaga putere, și-a înmulțit de la 1 aprilie manifestațiile. Dacă aceste proteste au reunit în fiecare zi mii de persoane, ele au fost marcate de violențe.

Parchetul a anunțat marți moartea a doi tineri manifestanți în statul Barinas (vest), ridicând la 53 numărul deceselor în 53 de zile de proteste, soldate, de asemenea, cu peste o mie de răniți.

Pentru președintele socialist, căruia șapte venezueleni din zece îi doresc demisia, Constituanta este unicul drum „spre pace”. „Ajunge cu fascismul”, a declarat Nicolas Maduro, acuzându-i pe adversarii săi că pun la cale violențe.

El a explicat că 176 de membri ai acestei adunări vor fi desemnați de diverse categorii sociale (sindicate, pensionari, studenți) — pe care opoziția le acuză că se află sub influența sa—, iar ceilalți 364 de membri vor fi aleși conform unui decupaj pe circumscripții municipale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri