Caută
Close this search box.

Ce se află în arhiva SIPA? Dănileţ: Detalii intime despre relaţii sexuale, dosare medicale ale procurorilor şi judecătorilor

Judecătorul Cristi Dănileţ a declarat, potrivit unei cablograme Wikileaks, că nu toate dosarele din arhiva SIPA au fost distruse, că a văzut asemenea dosare, iar documentele conţineau detalii intime despre judecători şi procurori.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre soarta SIPA s-ar fi discutat şi în cursul negocierilor de pre-aderare a României la UE.

„O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România”, se intitula o telegramă din 2009, transmisă Washingtonului de Ambasada SUA de la Bucureşti.

Potrivit documentului întocmit de diplomaţii americani, judecătorul Cristi Danileţ le-a explicat acestora că nu toată arhiva SIPA fusese distrusă, în Ministerul Justiţiei existând dosare din intervalul 2001-2005. Acestea erau, mai rezultă din telegramă, „accesibile ministrului de Justiţie”.

„Atenţia presei s-a concetrat şi pe propunerea ministrului de Justiţie Predoiu de a reînvia Serviciul Intern de Protecţie şi Anti-corupţie (SIPA), desfiinţat de fostul ministru al Justiei, Monica Macovei, în 2005.

Dănileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Minsterului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând.

El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale despre ce judecătoare au făcut avorturi. Era, a notat Dănileţ, o reîntoarcere la epoca Ceauşescu şi era greşit să crezi că poţi forţa prin şantaj judecătorii să se reformeze.

În document se mai precizează, potrivit digi24.ro, că vicepreşedintele CSM de la acea vreme, Bogdan Licu, i-ar fi transmis ministrului în exerciţiu, Cătălin Predoiu, că resuscitarea serviciului ar fi „o idee proastă”.

„Şeful ANI, Macovei, a spus că problema SIPA a apărut pentru un moment şi în timpul Summit-ului Justiţiei convocat de Băsescu: Geoană ceruse ca Predoiu sa explice logica de a reînvia serviciul; Băsescu a intervenit şi a spus că <<acest lucru nu este pe agenda noastră de azi>> şi Geoană s-a retras”, reiese din cablograma Wikileaks.

„SIPA înseamnă de fapt două probleme: serviciul şi arhiva. Desfiinţarea serviciului s-a făcut intempestiv, fără un plan de risk management al arhivei, personalului şi riscurilor din mediul penitenciar gestionate. Gândiţi-vă că s-au împrăştiat în patru zări, cine ştie unde, agenţi cu tot cu informaţii la purtător. În general, lumea se concentrează pe aspectele de poliţie politică desfăşurate de SIPA. Din acest punct de vedere, se pare că perioada critică a fost de fapt 2000-2004, când ministrul Justiţiei gestiona şi cariera magistraţilor, inclusiv inspecţia judiciară.

Dar nimeni nu discută de riscurile create de risipirea peste noapte a foştilor angajaţi SIPA. Câţi au fost? Unde s-au dus? Ce informaţii gestionau? În plus, a rămas şi problema riscurilor care ţin de mediul penitenciar, de siguranţa personalului din penitenciar etc. În prezent sunt gestionate de o direcţie de profil din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Pentru viitor, Arhiva ar trebui să fie sigilată în custodia Arhivelor Naţionale sau topită, cu avizul CSAT.”, spune Cătălin Predoiu.

În plus, arată acesta, „problema SIPA a fost, se pare, discutată şi în negocierile de pre-aderare la UE”.

FOTO: RFI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri