Caută
Close this search box.

Cu cinci luni înainte de algeri, criza guvernamentală din Cehia pare încheiată

 

Președintele ceh Milos Zeman a numit miercuri un nou ministru al finanțelor în persoana lui Ivan Pilny, în locul controversatului miliardar Andrej Babis, punând astfel capăt crizei guvernamentale, cu cinci luni înainte de alegerile legislative, informează AFP.

Premierul Bohuslav Sobotka ceruse destituirea lui Babis, rivalul său politic, reproșându-i tranzacții financiare dubioase, o fraudă fiscală și numeroase conflicte de interese în care acesta ar fi implicat.

Potrivit Constituției cehe, președintele Zeman a fost obligat să ratifice cererea premierului, dar nu a scăpat totuși ocazia de a saluta activitatea lui Babis în fruntea ministerului.

„Aș vrea să exprim înalta mea considerație și marea mea mulțumire față de Andrej Babis, care a reușit să afișeze un important excedent bugetar, să amelioreze încasarea impozitelor și să lupte împotriva evaziunii fiscale’, a declarat el.

„Poate că acesta este motivul pentru care el face față invidiei din partea celor care au mai puțin succes”, a adăugat șeful statului.

Fondator al companiei conglomerate din domeniile agro-alimentar, chimic și mediatic Agrofert și deținător al celei de-a doua mari averi din țară? (potrivit Forbes), Babis conduce mișcarea centristă și populistă ANO, membră a coaliției aflate la putere din 2014, împreună cu Partidul Social-Democrat (CSSD) al lui Sobotka și KDU-CSL.

Babis însuși a propus candidatura lui Ivan Pilny — în vârstă de 72 de ani, deputat ANO, șef al comisiei parlamentare responsabile de economie și fost conducător al filialei cehe a Microsft, iar apoi al operatorului Cesky Telecom — pentru a-l înlocui.

Opoziția de dreapta a contestat numirea susținând că aceasta nu ar fi decât o „cosmetizare” a situației existente.

„Nimic nu se va schimba, Andrej Babis va continua să conducă Ministerul Finanțelor, de la Agrofert. Schimbarea veritabilă va fi adusă doar de alegeri’, a afirmat șeful partidului TOP 09, Miroslav Kalousek.

Mai multe manifestații care denunțau acțiunea politică a președintelui Zeman și a ministrului Babis au avut loc la Praga și în alte mari orașe ale țării în timpul acestei crize guvernamentale care s-a declanșat la începutul lunii mai, în urma diferendului între premierul Sobotka și ministrul său de finanțe.

ANO și CSSD intenționează să se confrunte dur în cursul campaniei electorale pentru alegerile legislative din 20-21 octombrie. Potrivit politologilor, campania a început deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri