Caută
Close this search box.

Dispar parcurile din Bucureşti? Activiştii de mediu cer intervenţia urgentă a statului

Bucureştiul poate pierde încă 400 de hectare de spaţii verzi. În pericol de betonare sunt fostele pepiniere municipale, din nordul oraşului şi suprafeţe importante din parcuri publice situate în toate sectoarele.

Activiştii de mediu cer intervenţia urgentă a statului! Primăria Capitalei a înfinţat deja o comisie de lucru şi încearcă să recupereze zonele verzi pierdute în ultimii 16 ani.

Spaţiul verde din Bucureşti a dispărut încet, dar sigur în utltimele două decenii. Dacă în anii 90 Capitala avea 3.500 de hectare de spaţii verzi, în 2016 nu mai avea nici jumătate, adică 1.600. Legea 10 din anul 2000, privind retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist şi contestatul Plan Urbanistic Zonal din acelaşi an, emis de Municipalitate, au dus la dispariţia multor parcuri si locuri de joacă.

Sectorul 1 a pierdut hectare întregi în parcurile Herăstrău, Bordei şi Clucerului. Și nu e tot. Sunt trei cereri de retrocedare în analiză şi pentru parcul Bazilescu, potrivit digi24.ro.

În impas este şi sectorului 2. După ce a suferit pierderi importante în parcurile Verdi, Circului şi Plumbuita, a ajuns la numai 11,5 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Şi este la un pas să piardă şi Parcul „Motodrom” din Fundeni.

Nici sectorul 3 nu stă mai bine.

„În ultimii 20 de ani, în sectorul 3 au fost trecute în proprietate privată aproximativ 23 de hectare de teren, de spaţiu verde. În principal, zona parcului Titan, unde există acea retrocedare de peste 12 hectare.”, spune Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3.

Retrocedările au ciopârţit și Parcul Tineretului, din sectorul 4, parcurile Izvor, Coşbuc şi Sebastian, din Sectorul 5 şi Parcul Grăzăveşti din Sectorul 6.

„Sunt 30 – 36 de hectare de spaţiu verde amenajat, de pe raza Municipiului Bucureşti care au fost retrocedate în baza dispoziţiilor de lege 10 sau a unor sentinţe judecătoreşti.”, precizează Mariana Perşunaru, dir. Direcţia Patrimoniu PMB.

„Riscăm o pierdere imediată de 200 de hectare, şi noi am estimat în final undeva la 400 de hectare de spaţiu verde. Numai pepinierele Tei Toboc, Nordului şi Pipera însumează peste 120 de hectare, cel puţin.”, adaugă Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica.

Cifrele au alertat municipalitatea. Primăria Capitalei a înfinţat o comisie specială care să recupereze spaţiile verzi pierdute. Şi deja s-au găsit variante în beneficiul oraşului.

FOTO: bucurestifm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri