Caută
Close this search box.

Gunoiul de la Wimbledon

Mult lăudatul și ”elegantul” public londonez de la Wimbledon a avut un comportament de-a dreptul mizerabil, de toată jena, încercând în mod vulgar și agresiv să o deranjeze pe Simona Halep la ultimul schimb de mingi al meciului de mare dramatism cu Johanna Konta, din sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon.  Orice se putea întâmpla atunci, în momentul respectiv, iar dacă Simona câștiga acea minge, care ar fi trebuit repetată, ea putea egala la 5 în setul decisiv și ar fi avut șanse mari de a câștiga la 5 sau tot la tie-break, cum s-a și întâmplat în setul întâi. Dar nu poți să joci tenis și nici să faci puncte atunci când se urlă oribil din tribune, exact în clipa în care te pregătești să lovești mingea.

Astfel, la acea ultimă fază a meciului, care nu ar fi trebuit să fie ultima, când era doar 5-4 la game-uri pentru Konta, Simona nu s-a putut concentra și a trimis in fileu, atenție, după ce a fost vizibil deranjată de zgomotele animalice scoase de fanii britanici. Tocmai în clipa în care Halep se pregătea să returneze, liniștea de pe teren a fost spulberată de un urlet puternic, de-a dreptul bestial. Comentatorii noștri tv au spus imediat :”Așa nu se poate juca”. Sper să nu uite asta și să o recunoască, măcar așa, din respect pentru adevăr, date fiind cunoscutul nostru stil balcanic, mereu împăciuitor și călduț, ca și înclinația naturală de a nu-i ”supăra” pe cei ”mari și tari”. De altfel, am și văzut o reluare a momentului final, din care exclamația de mai sus fusese deja tăiată… Felicitări, băieți, v-ați mișcat repede !

Dar să revenim. După ce constănțeanca a trimis în fileu o minge ușoară, pe care dacă ar fi continuat-o cu liniște în teren – așa cum cere regulamentul – ar fi putut ajunge la 5-5 în setul decisiv, așadar după acel ultim moment nimeni nu a mai înțeles nimic preț de câteva secunde bune. Însăși Johanna Konta, care a fost evident avantajată de acele zgomote animalice, a crezut că mingea se va repeta, fiind evident că Simona a gresit  din cauza acelor zgomote pe care, personal, nu le-am auzit nciodată pe terenul de tenis. Și am auzit multe.

Însă, cu prea multă eleganță și înâlțându-se la ani lumină deasupra maimuței care a răcnit în tribune – deh, ”eleganța”, ”calmul” și ”bunul simț” englezesc  -, jucătoarea româncă a acceptat infrangerea si s-a deplasat la fileu să o felicite pe Konta. În mod cert, în cazul în care Simona n-ar fi acceptat situația oribilă creată, punctul s-ar fi putut repeta. Chiar dacă – de ce nu ne miră ? – sunt deja voci care spun că nu s-ar fi repetat nimic. A fost greață, multă, marți seara la Wimbledon. Greață și răcnete. Răcnete și gunoaie.

„A urlat o femeie, nici nu știam ce se întâmplă. Nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat exact. A fost o reacție… Poate ca nu a fost tocmai ok pentru adversara mea”, a recunoscut, cu doar parțial fair-play, Johanna Konta după meci, uitând două lucruri esențiale :

  1. Că ea ar fi putut cere repetarea punctului pentru modul evident în care adversara sa a fost deranjată de urletele subumane.
  2. Că ea însăși, într-o situație asemănătoare la Fed Cup, în meciul România – Marea Britanie (3-2) disputat la Mamaia, a ieșit de pe teren furioasă și plângând, acuzând că spectatorii români sunt prea gălăgioși.

O rușine absolută pentru așa-zisul ”elegant” și ”stilat” public britanic, care a influențat soarta unei dispute pe muchie de cuțit, ce nu era deloc tranșată în acel moment.

Vor spune unii că exagerăm. Nu exagerăm deloc, pe noi, românii, ne taxează toți, la orice greșeală, mică sau mai mare. Am văzut foarte recent ce a pățit Ilie Năstase, tot în legătură cu britanicii. Acum, însă, fapta greșită nu ne aparține nouă. Nu e în terenul nostru. ”Faptă greșită” ? O, nu, a fost ceva mizerabil, scabros și subuman. Nu putem și nu trebuie să plecâm capul când se întâmplă așa ceva

Să fie limpede, nu căutăm scuze. Nu din cauza acelei mingi a pierdut Simona. Dar și aceea, mingea aceea, a contat foarte mult, mai ales că era 1-1 la seturi, după cele două halucinante tie-break-uri, și la doar 5-4 la game-uri. Atâta doar că iată, în tribuna londoneză au fost, în acele momente, niște animale urlătoare, nu oameni.  Deși, știți cum se spune, cred că uneori chiar jignim animalele.

PS  Am văzut că Simona Halep e ponderată în declarații, recunoaște că a fost afectată serios de acele țipete, dar, într-o logică a bunului simț, nu vrea să îi acuze sau rănească pe englezi. Nu insistă prea mult pe acest episod profund rușinos. E normal așa, procedează foarte bine, va mai merge la Wimbledon, îl va și câștiga, de aceea nu are nevoie de  scandal cu englezii și de atmosferă ostilă pentru mai mulți ani. Nu a urlat doar o ”doamnă”, a fost (mult) mai mult decât atât, inclusiv cu tragerile de timp, vizibile de pe Lună, ale Johannei Konta. Dar nouă, care nu vom juca niciodată la Wimbledon, ne dă mâna să o spunem. Sau poate ne va lua și pe noi cineva ”la ochi” ?

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri