Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Croația că această țară se confruntă cu incendii majore de vegetație în zona coastei Mării Adriatice.

Incendiile se manifestă în apropierea localităților Split, Solin, Kastela, Srinjine, Sitno Gornje, Sitno Donje și Zrnovnica. De asemenea, sunt incendii izolate în localități din județele Split — Dalmația, Zadar și Sibenik — Knin.

Din cauza incendiilor, au fost rănite zeci de persoane, majoritatea fiind pompieri sau localnici care au sprijinit voluntar la stingerea incendiilor, iar mulți turiști cazați în zona de coastă, dintre localitățile Omis și Split, au fost nevoiți să părăsească unitățile de cazare.

În prezent, circulația rutieră este deschisă pe autostrada A1 Zagreb — Ploce — Dubrovnik și pe drumul național D8 (Magistrala Adriatică), care fac legătura Nord-Sud.

Întrucât incendiile sunt active și situația poate suporta modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români ca înainte de a porni spre Croația să consulte, pentru informații actualizate permanent, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat — www.hak.hr/en și Agenției Croate de Aviație Civilă — www.ccaa.hr./english/naslovnica_1/.

„Reamintim cetățenilor români că, în situații de urgență pe teritoriul Republicii Croația, pot apela numărul european unic de urgență 112. Cetățenii români, afectați de situație, pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +0038514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Zagreb: +0038598414341”, precizează comunicatul de presă MAE.

86 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 3 =