Ministerul Energiei a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede alocarea a 11,4 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare pentru extinderea lucrărilor de exploatare a lignitului în perimetrul minier Roșia de Jiu din județul Gorj.

„Sumele individuale se virează de către Ministerul Energiei, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societatea Complexul Energetic Oltenia — S.A. la dispoziția proprietarilor de imobile (…), în vederea efectuării plății despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condițiile legii”, se arată în proiectul de act normativ, citat de Agerpres.

Achiziția terenurilor din perimetrul minier se desfășoară cu mari dificultăți, întrucât proprietarii au pretenții financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietății. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate și de litigiile dintre moștenitori privind succesiunea asupra bunurilor deținute în comun.

În aceste condiții, se înregistrează frecvente staționări ale utilajelor, manevre repetate pentru schimbarea fronturilor de lucru și modificări ale circuitelor de transport, care influențează negativ nivelul producției de cărbune și determină creșterea costurilor de producție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here