Caută
Close this search box.

Viscri, satul preferat de Prinţul Charles, a devenit model în Europa

Satul Viscri din judeţul Braşov a devenit un model de replicat în Europa. Localnicii au stabilit, de comun acord, printr-un „contract social“, care sunt valorile comunităţii, patrimoniul pe care vor să îl protejeze şi modul în care o vor face.

Aşa s-a ajuns, printre altele, ca Viscri să fie singurul loc din România unde orice familie care vrea să se stabilească trebuie să semneze un „contract social“, asumându-şi valorile locului şi faptul că le va respecta.

De curând, „contractul social“ de la Viscri a devenit un model de bună practică, recunoscut ca atare la nivel european, de Convenţia de la Faro-Portugalia.

Viscri este satul din România unde deciziile importante care privesc comunitatea se iau de comun acord cu ceilalţi cetăţeni.

„De exemplu, când a fost să amenajăm drumul satului, au fost întâlniri cu toate grupurile de interes, de la grupul căruţaşilor, la grupul meseriaşilor, asociaţia de femei sau grupul tinerilor. Trebuia să decidem dacă vom asfalta, dacă vom pava cu piatră cubică sau piatră de râu. Pentru că era vorba despre menţinerea identităţii satului, a căzut din start asfaltarea. În final, s-a decis pavarea cu piatră de râu, cea mai autentică. În acest caz, în urma discuţiilor, grupul căruţaşilor a făcut o concesie, fiind de acord cu această variantă, deşi ea nu este cea mai bună pentru cai“, a exemplificat consilierul judeţean Caroline Fernolend, care este şi expert al Consiliului Europei pentru Convenţia de la Faro şi a lucrat la dezvoltarea „contractului social“.

Acesta este doar unul dintre exemple. O altă problemă a satului, discutată la comun de locuitorii ei, a fost accesul maşinilor, potrivit monitorulexpres.ro. Un alt exemplu este decizia de a construi o parcare la marginea satului, având în vedere că Viscri este vizitat anual de peste 35.000 de turişti.

Acest „contract“ a fost replicat în trei comunităţi mici din Spania şi, ca urmare a succesului său, a fost prezentat în luna mai la Consiliul Europei, ca model de bune practici, a mai spus Caroline Fernolend.

FOTO: vilegia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri