Caută
Close this search box.

Irak: Mii de civili fug din Tal Afar, potrivit ONU

Mii de civili fug din orașul Tal Afar și împrejurimile acestuia, ținte cu începere de duminică ale armatei irakiene care dorește să alunge gruparea Stat Islamic (SI), a afirmat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, citat de AFP.

Tal Afar este unul din ultimele bastioane deținute în Irak de SI care a avut controlul asupra acestuia timp de peste trei ani, arată Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că, potrivit coordonatorului umanitar al Națiunilor Unite pentru Irak, Lise Grande, unele „familii au mers până la 20 de ore într-o căldură extremă pentru a părăsi Tal Afar, lipsit de hrană și apă”.

„Aproape 40.000 de persoane au părăsit deja regiunea”, a continuat Stephane Dujarric. ONU și ONG-urile cu care colaborează „nu știu câte persoane se mai află în zonele de luptă, dar se așteaptă ca alte mii de oameni să fugă în zilele și săptămânile care urmează”, a adăugat el.

„S-a primit mai puțin de jumătate din cele 980 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare în acest an în Irak”, a ținut să menționeze purtătorul de cuvânt, atrăgând atenția că lucrătorii umanitari nu vor putea ajuta populația dacă nu sunt furnizate fonduri suplimentare.

Forțele irakiene au cucerit luni de la SI mai multe sate din vecinătatea orașului Tal Afar. Obiectivul forțelor proguvernamentale, suținute de coaliția internațională condusă de Statele Unite, este de a se poziționa pe toate axele în jurul localității pentru a încercui complet fieful jihadist, au informat AFP comandanți de pe teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri