Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a semnat ieri în prezența premierului Mihai Tudose și a reprezentanților companiei americane Bell Helicopter, „scrisoarea de intenție, de preț și disponibilitate” privind achiziționare unor elicoptere de atac pentru dotarea armatei române, astfel că România va deveni prima țară, din afara Statelor Unite, producătoare de elicoptere americane de atac Bell AH-1Z Viper, informează evz.ro.

Printre modelele propuse s-au mai aflat și H215M de la Airbus, și celebrul model Black Hawk de la Sikorsky.

Întâlnirea de la sediul Guvernului a fost precedată de o discuţie tehnică la sediul Ministerului Apărării Naţionale. Potrivit unui comunicat al guvernului, în perioada următoare, „vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României”, potrivit sursei citate.

Semnarea acestui document vine după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, în ședința sa de marți, Planul de Înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017 – 2026.

Guvernul nu a furnizat mai multe detalii despre tipul de elicopter pe care România îl va achiziționa însă, pe 14 iunie 2017, Richard Harris, vicepreședintele pentru vânzări internaționale în domeniul militar al Bell Helicopter a declarat într-o conferință de presă că ar fi vorba despre modelul Bell AH-1Z Viper.

Intrarea în producție va dura 4 – 5 ani, potrivit declarațiilor lui Harris: „Este un întreg proces de formare și de instruire care trebuie făcut înainte de evaluarea instrumentelor existente, de formare a românilor în America, și poate dura între patru și cinci ani. La început, Bell Helicopter ar construi în Texas primele cinci sau șase elicoptere românești, împreună cu specialiști români care vor veni în Statele Unite pentru a învăța care sunt procesele de producție și apoi vom muta producția, încetul cu încetul, în România, până când toate procesele vor fi capabile să fie făcute aici”, a explicat vicepreședintele Bell, care a subliniat că România va fi prima țară din afara Statelor Unite care produce astfel de elicoptere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here