Catalanii vor vota duminică la referendumul asupra independenței în pofida măsurilor de poliție luate de guvernul spaniol pentru a împiedica desfășurarea acestuia, a afirmat marți pentru AFP un membru al guvernului regional din Catalonia, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Raul Romeva

„Populația va ieși în masă pentru a vota, pașnic (…). Nu am nici cea mai mică îndoială”, a declarat Raul Romeva, responsabil pentru relațiile externe al acestui guvern decis să țină referendumul în pofida interdicției executivului și justiției spaniole.

„Mai devreme sau mai târziu va trebui ca cineva să înțeleagă că referendumul nu poate fi oprit prin amenințări și nici cu forța pe care o desfășoară pe teritoriul nostru. Nu îl vor împiedica”, a insistat Romeva.

Madridul a trimis importante întăriri de poliție în această regiune din nord-estul țării. Poliția și Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot și vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanții în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.

„De fiecare dată când au încercat să împiedice ceva, noi am găsit o soluție”, a mai spus Raul Romeva. „Vă putem garanta că există toate materialele necesare pentru a vota. Buletinele pot fi imprimate de câte ori vom vrea, avem listele cu alegători, urnele există, secțiile de votare vor exista”, a subliniat el.

Marți, Parchetul catalan a ordonat sigilarea, până cel mai târziu sâmbătă, a locurilor care urmau să fie folosite ca secții de votare pentru referendumul de autodeterminare, a făcut cunoscut o sursă judiciară.

Într-o notă adresată poliției catalane, procurorul regiunii ordonă sigilarea sălilor respective înainte de 30 septembrie și supravegherea acestora pentru ca interzicerea accesului să fie respectată, până duminică, 1 octombrie, la orele 21.00 (19.00 GMT), zi în care liderii Cataloniei doresc să organizeze referendumul.

„Dispozitivul pus în aplicare va trebui să împiedice astfel orice tentativă într-un alt loc din aceeași clădire sau pe căile de acces din vecinătate, pe o rază de securitate de 100 de metri”, se poate citi în nota Parchetului adresată forțelor de ordine pe care AFP a putut să o consulte.

Separatiștii la putere în Catalonia intenționează să organizeze un referendum pentru a ști dacă această regiune cu 7,5 milioane de locuitori (16% din populația Spaniei) trebuie să se separe de Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here