Statele Unite au cerut oficial vineri Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să voteze luni asupra proiectului lor de rezoluție prevăzând sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord, a anunțat într-un comunicat misiunea diplomatică americană, relatează AFP.

Proiectul american prevede în special un embargo asupra petrolului, interdicția de a exporta textile din Coreea de Nord, blocarea averii liderului de la Phenian, trimiterea în țara lor a expatriaților nord-coreeni și posibilitatea de a inspecta, cu forța dacă este nevoie, navele suspecte aflate în apele internaționale.

Vineri, în cursul unei reuniuni a experților celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, Rusia și China s-au opus tuturor acestor măsuri, cu excepția celor privind industria textilă, potrivit unor surse diplomatice.

La o lună după interdicția de a importa cărbune, minereuri de fier și produse piscicole nord-coreene, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv China și Rusia, par, totuși, de acord, potrivit mai multor surse diplomatice, pentru adoptarea unor noi măsuri sancționând ultimul test nuclear nord-coreean de la 3 septembrie.

În acest stadiu, „nu văd un veto și cred că se va ajunge la un acord”, pentru că toată lumea, inclusiv Washingtonul, și-a arătat în ultimele zile „dorința de a negocia”, a afirmat un specialist al dosarului sub protecția anonimatului. „Se va ajunge la un acord”, fiindcă cele trei țări cheie — China Rusia și Statele Unite — „vor să se ajungă la un acord”, a confirmat un diplomat. În opinia sa, „americanii sunt dispuși să negocieze”.

Până în prezent, nici Moscova, nici Beijingul nu au amenințat cu veto. Cele două capitale repetă constant că sancțiuni izolate nu servesc la nimic și împing ONU să propună o deschidere în proiectul de rezoluție pentru a permite demararea dialogului cu Phenianul.

Luni, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că un proiect de rezoluție privind noi sancțiuni împotriva Coreii de Nord va fi negociat săptămâna aceasta la Națiunile Unite și va fi supus la vot, peste o săptămână, la 11 septembrie, în Consiliul de Securitate.

A doua zi, Rusia a considerat că data propusă de americani este „prematură”.

Este „prea devreme” pentru a ne pronunța asupra unor noi sancțiuni, a declarat vineri șeful diplomației Rusiei, Serghei Lavrov. Luni este „puțin prematur. Nu cred că suntem capabili să avansăm atât de repede”, a declarat presei ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Prin sancțiunile lor — șapte serii de măsuri au fost deja luate, dintre care ultimele de la 5 august nu au avut timp să producă efecte, — Națiunile Unite încearcă să forțeze Coreea de Nord să revină la masa negocierilor. Acest demers a cunoscut în trecut precedente pozitive, în special cu Africa de Sud și Iranul, reamintește AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.