Caută
Close this search box.

Sfantul Teodosie de la Brazi, un alt martir al turcilor in lupta pentru crestinism

Pe 22 Septembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste un luptator, precum Brancovenii, pentru credinta crestina in tara noastra. Nascut in prima jumatate a secolului al XVII-lea, in tinuturile Vrancei, tanarul Teodosie a fost secretar la Cancelaria  Manastirii Bogdana, in 1670 este hirotonit in Episcopia de Radauti iar un an mai tarziu este numit Episcop de Roman. Ajunge Mitropolit al Moldovei dar nu mai mult de un an deoarece Dumitrascu Cantacuzino, domnitor al Moldovei si sustinator al Imperiului Otoman incearca sa-i suprime credinta, il rapestein 1688 din Focsani si-l tortureaza timp de 10 saptamani in Tara Romaneasca.

In 1694 turcii vin la Schitul de la Brazi pentru a prada obiecte de valoare si a omora credinta crestina. Refuzul parintelui Teodosie la aceste cerinte l-au costat viata, taindu-se capul.

Gasirea moastelor a fost facuta de catre Sfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe atunci frate la Manastirea Brazi din Moldova, unde din intamplare a descoperit in padure un vas mare plin cu bani de aur si o insamnare care spunea ca banii sunt ascunsi de Mitropolitul Teodosie : „Cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri”.” La terminarea zidirii celui de al treilea schit va afla si moastele mele”. Arhim. Dimitrie marturiseste intr-o insemnare din 1842 ca dupa terminarea construirii celui de al treilea schit , sapand propriul mormant a descoperit sicriul cu moastele Sfantului Teodosie cu capul asezat alaturi, cu fata in jos, pe o caramida. Moastele erau intregi si raspandeau un miros fosrte placut, ceea ce confirma evlavia credinciosilor care l-au considerat sfant inca din timpul vietii. A primit un mormant nou zidit in partea de nord a paraclisului si a fost redescoperit in anul 2000 de Maica Iustina. sfantul sinod a hotarat canonizarea in martie 2003 si Teodosie de la Brazi a fost proclamat Sfant in slujba din 5 Octombrie 2003.

Racla cu oseminte ale Sfantului Teodosie de la Brazi se afla si in Bucuresti, in Biserica Popa Soare, loc linistit din centrul capitalei unde credinciosii pot veni in spiritul credintei sa se reculeaga si sa se roage. Caci nu numai moastele sunt purtatoare de minuni ci insasi credinta si puterea rugaciunii din fiecare dintre noi, inaintasii fiindu-ne marturie a puterii si increderii in Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri