Caută
Close this search box.

Pablo Neruda nu a murit de cancer, dar misterul decesului său nu a fost deslușit încă

Un grup de 16 experți internaționali mandatat de justiția chiliană a ajuns vineri la concluzia că moartea laureatului Premiului Nobel pentru Literatură Pablo Neruda, survenită la scurt timp după lovitura de stat a lui Pinochet în 1973, nu a fost provocată de un cancer așa cum indică certificatul său de deces, relatează AFP și preluat de Agerpres.

Pablo Neruda 

„Ceea ce este sigur, ceea ce este sută la sută sigur este că certificatul nu reflectă realitatea decesului”, a afirmat în cursul unei conferințe de presă doctorul Aurelio Luna, în numele experților însărcinați să stabilească dacă poetul chilian a fost asasinat de dictatura generalului Augusto Pinochet.

Acești specialiști din Canada, Chile, Danemarca, Statele Unite și Spania nu au reușit să stabilească însă cauzele reale ale decesului lui Pablo Neruda.

Experții au descoperit o nouă bacterie necanceroasă. Aceasta este studiată în prezent în laboratoare din Canada și Danemarca, urmând să permită înțelegerea mai corectă a cauzelor morții lui Neruda, a explicat cercetătorul.

Familia lui Pablo Neruda bănuiește că poetul a fost otrăvit sub dictatură (1973-1990).

Resturile laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, decedat în 1973 într-o clinică din Santiago de Chile, la câteva zile după lovitura de stat contra președintelui socialist Salvador Allende de care era apropiat, au făcut în ultimii ani obiectul a numeroase expertize.

Exhumate în 2013, au fost înmormântate în cele din urmă în 2016 fără ca misterul să fie complet elucidat.

În mai 2014, o echipă de cercetători spanioli a dezvăluit prezența masivă a unor bacterii, stafilococul auriu, posibil inoculate de agenți ai dictaturii.

Potrivit certificatului de deces întocmit de junta militară la putere la acea dată, poetul a murit la vârsta de 69 de ani de cancer de prostată.

Grupul de experți care au studiat rămășițele marelui poet

În 2011, șoferul său din vremea respectivă și asistent personal, Manuel Araya, a afirmat însă că moartea a fost provocată de o injecție misterioasă făcută înainte de plecarea în Mexic, unde poetul intenționa să se exileze ca opozant al generalului Pinochet.

„Neruda a fost asasinat”, a declarat Araya pentru AFP în 2013.

Ulterior, a fost deschisă o anchetă judiciară, iar alte mărturii strânse au insistat asupra faptului că Pablo Neruda era perfect sănătos înainte de faimoasa injecție.

Moartea în 1982, în aceeași clinică, a fostului președinte Eduardo Frei (1964-1970), internat pentru o operație de rutină și care probabil a fost otrăvit, a întărit teza asasinării poetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri