Ambasada Mexicului în România organizeză, începând din 17 octombrie, o serie de evenimente, în București și Timișoara, sub numele de Frida Kahlo’s Festival pentru a familiariza publicul român cu experiențele din viața artiștilor mexicani – Frida Kahlo și Diego Rivera.

Frida Khalo si Diego Rivera, intr-o fotografie a lui Nicholas Murray, realizata in 1959

Primul eveniment al festivalului este expoziția fotografică „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” („Diego și Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului”), care se va deschide pe data de 17 octombrie, la ora 19,00, la sediul Point Cultural Hub din București, informează Ambasada Mexicului printr-un comunicat.

Prezentată pentru prima oară în anul 2002 la Muzeul Casa Estudio Diego Rivera și Frida Kahlo din Ciudad de México, expoziția include 50 de fotografii alb-negru realizate de autori renumiți precum Manuel Álvarez Bravo, Nicholas Murray, Los Hermanos Mayo. Imaginile expoziției surprind perioadele lor de tranziție, călătoria în Statele Unite, prietenia cu Trotsky și André Bretón, dar și fotografii de la cea de a doua căsătorie a cuplului și expunerea lor în lumea artistică, precum și deteriorarea fizică a Fridei, apropierea sa de moarte și ultima fotografie a cuplului.

Frida Khalo, pictat[ de Diego Rivera
Invitatul special este curatorul și expertul în artă mexicană Gregorio Luke, care va susține o prezentare multimedia în limba engleză despre arta cuplului Kahlo — Rivera. Gregorio Luke, renumit expert și promotor al artei mexicane, a fost director al Muzeului de Artă Latinoamericană din Los Angeles și creator al emisiunii „Dentro del Arte” (Secretele Artei), transmisă în Mexic și Statele Unite, precizează sursa citată.

De asemenea, pe data de 18 octombrie, la Institutul Cervantes din București, de la ora 19,00, va avea loc proiecția „Frida, Naturaleza Viva”, care va arăta publicului suferința timpurie a Fridei, ce a însoțit-o până în ultima zi a vieții. Majoritatea scenelor au fost filmate în renumita Casa Azul a artistei, din Ciudad de Mexico.

Cu ajutorul Consulatului Onorific al Mexicului în Timișoara, curatorul Gregorio Luke va susține o prelegere la Jecza Gallery, pe data de 19 octombrie, la ora 19,00, despre arta Fridei și a lui Diego.

Frida, rapusa de boala, nevoita sa picteze din pat

Frida Kahlo (1907 — 1954) este una dintre cele mai recognoscibile artiste din lume și un simbol al feminismului, căsătoria cu Diego Rivera transformându-i pe cei doi în cel mai emblematic cuplu din istoria artei mexicane, care continuă să fascineze și astăzi. Căsătoriți pentru aproape 25 de ani, din anul 1929 până la moartea Fridei în 1954, tumultuoasa relație a celor doi artiști este marcată de numeroase despărțiri și împăcări, oscilând între iubire și ură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =