Caută
Close this search box.

Patriarhul Kiril: Evlavia dumneavoastră, o mărturie a înfloririi Ortodoxiei românești de astăzi

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a binecuvântat vineri mulțimea credincioșilor prezenți pe Dealul Patriarhiei și a apreciat că evlavia acestora este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei românești de astăzi.

Șeful Bisericii Ruse i-a îndemnat pe oameni să trăiască în Duhul Sfânt și să se ferească de învățătorii falși — politici și religioși — care promit Raiul chiar aici, pe pământ, însă fără Hristos și fără Dumnezeu, informează Agerpres.

„Mă bucur să văd astăzi mulțimea credincioșilor. Evlavia dumneavoastră este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei românești de astăzi. Ne-am adunat aici la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a săvârși sobornicește Dumnezeiasca Liturghie, pentru a înălța rugăciuni împreună cu alți arhipăstori, păstori și fii sau fiice duhovnicești ale Sfintei Biserici Române în această zi atât de semnificativă pentru București, ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov. În numele Bisericii Ruse am adus aici în dar pentru Biserica Română o părticică din sfintele moaște ale Cuviosului Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, ca să fie întru amintirea unității noastre spirituale nedespărțite și a patrimoniului duhovnicesc comun”, le-a spus patriarhul Kiril celor prezenți la Liturghia pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, oficiată împreună cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și înalți ierarhi străini, delegați ai Bisericilor surori.

Kiril, care conduce cea mai veche patriarhie ortodoxă dintre cele reprezentate vineri la Sf. Liturghie, a coliturghisit la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, împreună cu arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Anastasie, cu arhiepiscopul de Presov și mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, Rastislav, alături de alți ierarhi străini și români prezenți la hram, preoți și diaconi.

Înaltul ierarh ortodox rus a îndemnat la păstrarea credinței și la viața în Duhul Sfânt, pentru a dobândi putere de la Dumnezeu.

„Omul care tinde prin propria viață să dobândească Duhul Sfânt primește de sus înțelepciune și puterea de a făuri în Dumnezeu propria familie, comunitatea bisericească, așezământul monahal, societatea sau țara. Să luăm aminte întotdeauna la cuvintele Mântuitorului: ‘Fără mine nu puteți face nimic!'”, a îndemnat PS Kiril.

El i-a sfătuit pe credincioși să se ferească de acei „mulți învățători falși — politici și religioși — care promit Raiul chiar aici, pe pământ, însă fără Hristos și fără Dumnezeu”.

Kiril a cerut ajutor de la Dumnezeu pentru apărarea pământului și poporului bine-credincios din România.

„Fie ca, pentru rugăciunile Sfinților Cuvioși Serafim de Sarov și Dimitrie Basarabov, Domnul să apere pământul românesc și poporul evlavios al acestei țări de orice rău. Acest popor să fie plin de darurile Duhului Sfânt, să se nevoiască râvnitor pentru credința dată sfinților o dată pentru totdeauna (Iud. 1, 3) și să păstreze neîndoielnic fidelitatea față de Biserica Ortodoxă cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, pe care nu au biruit-o toți prigonitorii ei. Amin”, a transmis patriarhul Kiril.

După încheierea cuvântului oficial, înaltul ierarh rus a ținut să ureze un emoționant „La mulți ani!” celor prezenți pe Colina Bucuriei.

„La mulți ani pentru ziua de astăzi, dragii mei! Sunt bucuros să mă rog astăzi împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, cu ceilalți arhipăstori și împreună cu dumneavoastră. Vă transmit salutul și rugăciunea tuturor confraților voștri din Biserica Ortodoxă Rusă. Să întărească Dumnezeu credința noastră! Să ne ajute în aceste condiții dificile ale lipsurilor contemporane să trăim conform credinței pentru că doar o astfel de viețuire în credință este cu adevărat Calea. Să vă păzească Dumnezeu!”, a fost mesajul patriarhului Moscovei și al întregii Rusii.

La rândul său, patriarhul Daniel a mulțumit confratelui rus pentru „predica foarte duhovnicească și, în același timp, foarte caldă, frățească”.

Foto: Pressone.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri