Caută
Close this search box.

Peste 200 de morți, după prăbușirea tunelului de teste nucleare al Coreei de Nord. Pericol de scurgeri radioactive

Peste 200 de persoane ar fi murit în urma prăbuşirii unui tunel în Coreea de Nord, în muntele unde a fost efectuat cel mai recent test nuclear subteran al Phenianului, informează site-ul postului japonez de televiziune Ashai, care citează surse anonime familiare cu situaţia.

Aproximativ o sută de persoane care lucrau în incinta poligonului de teste Punggye-ri şi-au pierdut viaţa după prăbuşirea tunelului, incident care s-a produs în jurul datei de 10 septembrie, relatează agenţia Reuters, preluând informaţii difuzate de televiziunea Ashai, informează Mediafax.

Ulterior, în cursul unei operaţiuni de salvare, s-a produs un nou colaps, astfel că este posibil ca bilanţul victimelor să se situeze la peste 200 de morţi.

Experţii afirmă că o serie de seisme şi alunecări de teren în zona unde a fost efectuat cel mai recent test nuclear nord-coreean, pe data da 3 septembrie, indică faptul că regiunea a fost destabilizată, sugerând că poligonul Punggye-ri ar putea să nu mai fie utilizabil pentru testarea de arme nucleare.

Coreea de Nord afirmă că pe data de 3 septembrie a testat o bombă cu hidrogen în poligonul de încercare Punggye-ri, aflat sub muntele Mantap.

Testul nord-coreean a fost confirmat de semiologi, care au anunţat că un cutremur cu magnitudinea de 6,1 pe scara Richer s-a înregistrat în urma incidentului.

Nam Jae-chol, şeful Administraţiei de Meteorologie din Coreea de Sud, a avertizat luni că efectuarea de noi teste cu arme nucleare la Punggye-ri ar putea cauza prăbuşirea muntelui şi eliberarea de materiale radioactive în atmosferă.

„Pe baza analizei imaginilor din satelit afirmă că există un spaţiu gol, de aproximativ 60 de metri pe 100 de metri, sub Muntele Mantap”, a declarat oficialul sud-coreean.

Oamenii de ştiinţă chinezi au emis avertizări similare, sugerând că materialul radioactiv s-a putea împrăştia în „toată emisfera” în cazul prăbuşirii muntelui.

Situl de teste nucleare Punggye-ri este situat în munte la 2 km (1.2 mi) sud de Mantapsan şi are trei tuneluri vizibile de acces.

Muntele unde au avut loc ultimele cinci teste nucleare din Coreea de Nord riscă să se prăbuşească din cauza şocurilor seismice repetate, în urma testelor nucleare, a avertizat în luna septembrie cercetătorul chinez în domeniul nuclear, Wang Naiyan. El a spus că regimul de la Phenian riscă să arunce în aer muntele Punggye-ri şi să provoace răspândirea radiaţiilor în regiune.

Geofizicienii de la University of Science and Technology of China au identificat zona Punggye-ri ca fiind locul unde au fost efectuate cele mai recente cinci teste nucleare.

Cercetătorul Wang Naiyan, de la China Nuclear Society, a anunţat că alte detonări ar putea duce la colapsul muntelui. De asemenea, el trăgea un semnal de alarmă cum că acestea ar putea provoca scurgerea de radiaţii în regiune, inclusiv în China, notează South China Morning Post, preluat de The Independent. Riscul cel mai mare era identificat la vârful muntelui, care se putea prăbuşi din cauza dimensiunii bombelor create de regimul nord coreean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri