Caută
Close this search box.

Secesiunea kurzilor din nordul Irakului a scumpit petrolul

Piețele petroliere au înregistrat luni creșteri de preț, pe fondul intrării forțelor irakiene în orașul Kirkuk, teritoriul petrolifer fiind preluat de la luptătorii kurzi și astfel fiind oprită temporar producția celui de-al doilea mare producător al OPEC. Irakul a lansat duminică operațiunea în regiunea sus-numită, pe fondul escaladării crizei dintre Bagdad și guvernul regional kurd (KRG).

Tensiunile s-au majorat după ce KRG a votat pentru independență în cadrul unui referendum din 25 septembrie.

Luni, Kurdistanul irakian a închis pentru scurt timp aproximativ producția, în valoare de 350.000 de barili pe zi (bpd) din perimetrele Bai Hassan și Avana, din cauza preocupărilor legate de securitate, potrivit Reuters. Astfel, contractele aferente țițeiului brut LCOc1 au fost de 58,07 USD / baril la 13.38 GMT, în creștere cu 90 de cenți față de închiderea anterioară. Prețul WTI din S.U.A. s-a situat la 52,07 dolari / baril, în creștere cu 62 de cenți.

“Escaladarea conflictului în nordul Irakului a fost principalul determinant”, a declarat analistul Commerzbank, Carsten Fritsch, pentru Reuters Global Oil Forum. ”Furnizările de petrol din această regiune se află în pericol.” Guvernul a afirmat că trupele sale au preluat controlul companiei petroliere North Oil Company din Irak, iar câmpurile și-au reluat rapid producția. Guvernul KRG a declarat că petrolul a continuat să fie exportat și că nu se dorește oprirea fluxului de producție.

Cu toate acestea, piața s-a resimțit. Există circa 600.000 bpd de petrol produse în regiune, iar Turcia a amenințat că va închide o conductă operată de KRG, care furnizează țiței către portul turc Ceyhan, la cererea Bagdadului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri