Președintele american, Donald Trump, a denunțat din nou miercuri „acordul foarte prost” privind programul nuclear iranian, cu câteva zile înainte de a face cunoscută decizia sa asupra acestui text semnat în 2015, relatează AFP.

„Este cel mai prost acord care există, nu am obținut nimic”, a afirmat Donald Trump la postul Fox News, referindu-se la documentul încheiat între Teheran și marile puteri care vizează să garanteze caracterul pașnic și civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor.

„L-am încheiat din slăbiciune în timp avem multă forță”, a adăugat el.

„Vom vedea foarte curând ce se va întâmpla”, a mai spus Donald Trump care trebuie să se exprime în legătură cu acest dosar până la sfârșitul săptămânii.

O lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite.

Până în prezent, Donald Trump a „certificat” acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială.

Potrivit mai multor responsabil americani, Donald Trump ar putea decide de această dată să nu confirme respectarea termenilor acordului, ceea ce ar trimite mingea în terenul Congresului și ar face să planeze o mare îndoială cu privire la viitorul textului.

Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancțiunile.

Foto: Newsweek.com

146 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here