Caută
Close this search box.

Cât de aproape este România de o întrerupere majoră a energiei

România ar putea suferi oricând de pe urma unei întreruperi majore a energiei (blackout), pe perioadele de vârf de consum din iarnă, avertizează unii specialiști. Capacitățile de producție sunt insuficiente în fața creșterii cererii, mai ales pe perioadele extrem de reci.

România are nevoie, pe vârf de consum, de 10.500 MW: 1.400 MW sunt asigurate de energia nucleară, 3.000 MW de hidro, 3.000 MW de cărbune, 800 MW din alte surse și trebuie să vedem de unde luăm restul de circa 2.000 de MW. Poate putem lua 1.500 MW din import, dacă acest lucru va putea funcționa. În iernile geroase, la minus 30 de grade Celsius, nu se poate miza pe industria de energie regenerabilă, a spus acesta.

”Există varianta importurilor, dar când există probleme la noi, există și în țările din jur. Concluzia mea e că ne paște un blackout”, susține Cristian Secoșan, director general la Romelectro. ”Nu trecem de 9.500 MW, dacă nu luăm în calcul vântul și fotovoltaicele”, a spus Secoșan.

În schimb, fostul președinte ANRE, Niculae Havrileț, este optimist: ”Nu mă tem de un blackout, pentru că am avut fenomene atmosferice deosebite și n-am avut blackout. Pe de altă parte, în economii mult mai importante, cum ar fi a SUA, blackout-uri mai apar, chiar pe stadioane arhipline. Poate apărea oriunde, dar în România e mai puțin probabil”, a declarat Havrileț.

În timp ce unii experți susțin că ar fi vorba, pe vârf de sarcină, de o lipsă de 2.000 MW, Havrileț crede că deficitul de capacitate este ceva mai mic și poate fi aigurat prin investiții și importuri.

”Poate nu e vorba chiar de 2.000 de MW, nu chiar așa de mult, pe de altă parte capacitatea reală crește, Brazi-ul va trebui să-și finalizeze reparația în vigoare pentru a pune în valoare încă 400 MW, și cei 250 de MW care vor intra de anul viitor la termocentrala care se modernizează, la Iernut, sunt foarte importanți, și oricum avem o capacitate de interconectare necesară asigurării unei siguranțe energetice de 1.500 MW. Cu toate acestea, suntem feriți de probleme de tip blackout”, spune Havrileț.

Dispeceratul Energetic Național se așteaptă ca în această iarnă să avem o situație similară cu cea de iarna trecută, când au existat consumuri-record de electricitate și de gaze naturale, ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute (minus 15-20 de grade) înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile, potrivit proiectului privind Programul energetic pentru iarna 2017 – 2018, elaborat de Ministerul Energiei.

În ultimele săptămâni, zone extinse din București au rămas fără electricitate vreme de câteva ore, în urma unor avarii petrecute la Stația electrică de transformare 220/110/10 kV Fundeni, una dintre cele trei stații de transformare ale Capitalei. În opinia Corinei Popescu, director general executiv la Transelectrica, pe lângă lucrări de reparații și mentenanță, se impune construirea unei a patra stații de transformare, în condițiile în care Bucureștiul s-a dezvoltat foarte mult și consumul de energie a a crescut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri