Caută
Close this search box.

Donald Trump „are serios în vedere” să transfere ambasada la Ierusalim

Donald Trump „are serios în vedere” să transfere ambasada SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat marți vicepreședintele american, Mike Pence, în timp ce președintele Statelor Unite a afirmat în octombrie că amână această promisiune electorală, transmite AFP.

Foto: japantimes.com

Vicepreședintele, așteptat în Israel în decembrie, a făcut această declarație la New York cu prilejul unui discurs ținut cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la adoptarea unei rezoluții a ONU care a condus la înființarea statului Israel.

„Președintele Donald Trump studiază cu seriozitate când și cum să mute ambasada americană în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus Mike Pence în fața diplomaților și liderilor evrei reuniți la Queens Museum.

În această clădire care a servit ca reședință temporară a ONU la scurt timp după înființarea sa, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat, la 29 noiembrie 1947, împărțirea Palestinei în trei entități permițând coexistența unui stat evreu și a unui stat arab, în timp ce Ierusalimul și suburbiile sale rămâneau sub control internațional.

La 7 octombrie, Donald Trump a afirmat că, deși este una din promisiunile sale de campanie, ambasada americană în Israel nu va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim înainte de a încerca să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian.

„Vreau să ofer o șansă” acestui proces „înainte de a mă gândi să mut ambasada la Ierusalim”, a declarat Donald Trump în cursul unei emisiuni televizate. „Vom lua o decizie într-un viitor nu prea îndepărtat”, a precizat el.

La începutul lui iunie, Casa Albă a anunțat că Donald Trump, care în repetate rânduri s-a angajat să mute cancelaria americană în Orașul Sfânt, și-a amânat decizia cu cel puțin șase luni.

Acest dosar i-a revenit ginerelui său, Jared Kushner, însărcinat de președintele american să relanseze procesul de pace aflat în punct mort din primăvara lui 2014.

Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale răsăritene cucerite în 1967, astfel încât ambasadele străine își au sediul la Tel Aviv.

Dacă Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa „eternă și reunificată”, palestinienii sunt de părere că, din contră, Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian la care aspiră. Acesta este unul din principalele diferende între israelieni și palestinieni, mai scrie AFP.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri