Caută
Close this search box.

Camelia Anton și virtuțile culturii

Doamna Camelia Anton

Numeroși oameni își găsesc în virtuțile culturii un echilibru care le conferă stabilitate pentru a înainta în viață, prin diferite domenii de activitate. Un astfel de personaj, extrem de interesant prin modul de gândire și experiență, este doamna Camelia Anton, care a răspuns cu amabilitate invitației de a ne acorda un interviu.

 

Să nu uitam cultura din ecuație
Camelia Anton se echilibrează prin cultura
Camelia Anton
Vremea este mereu frumoasa în sufletul Cameliei Anton

   Pentru început, vă rog să vă prezentați

Mă numesc Camelia Anton. Fac parte din generaţia ‘decreţeilor’, chiar primul an plin, drept urmare, într-o aglomerare specifică perioadei şi în momentul trecerii majorităţii liceelor din capitală de la profil uman la profil industrial, am intrat la “Gheorghe Şincai”, un liceu de care mă leagă amintiri speciale.

Fiecare dintre noi cred că avem nevoie de repere atât profesionale, cât şi umane, iar în perioada de formare din adolescenţă, cu atât mai mult de repere morale. Probabil că aceasta este şi perioada propice, de deschidere în a primi astfel de informaţii, iar eu am avut norocul de doi profesori de excepţie: domnul diriginte Ion Ivan – profesor de limba română şi domnul Mircea Şoltuianu – profesor de fizică, actualul director adjunct al liceului. Pot spune că datorită d.lui Ivan m-am îndrăgostit de ceea ce mi se potriveşte mie din literatura romană cu precădere, dar şi universală, iar datorită d.lui Şoltuianu am mers mai departe la Institutul Politehnic Bucureşti, secţia de motoare termice a facultăţii de mecanică.

În facultate mi-am cunoscut soţul, un om cu trei mari atuuri: curaj, inteligenţă vizionară şi determinare. Am pornit alături pe un drum comun, el punându-şi în aplicare spiritul întreprinzător, eu încercând să învăţ meseria pentru care aveam calificare teoretică: cea de inginer.

Cele mai de preţ achiziţii în meseria de proiectant de instalaţii de încălzire le-am dobândit la ICPAIUC, unul din institutele care proiectau, cercetau aplicativ şi executau în laboratoarele şi atelierele proprii diverse echipamente/instalaţii pentru construcţii şi care au dispărut în anii 95/96, urmare a privatizării mebo sau proastei administrări. Au urmat caţiva ani la INCERC, institutul naţional de cercetare în construcţii, după care s-a născut baiatul nostru şi doi ani am întrerupt total activitatea. De atunci şi până în prezent activez la firma noastră, UNIVERSAL SERVICE.

 

 Stimată doamnă Camelia Anton, pe pagina dumneavoastră de prezentare pe una dintre rețelele de socializare, este un cer albastru, dominat de imaginea lui Eminescu. Mai sunt acolo câteva versuri ale sale.  Pentru ce ați ales acest reper cultural ?

 

Doamna Camelia Anton
Camelia Anton

Consider că omul este definit într-un mod fundamental de credinţă. Credinţa este personală şi se poate practica în oricare dintre formele religioase gândite şi cunoscute de om, în frumuseţea clară şi fără echivoc a ştiinţei sau în expresia sublimă a artei. Toate aceste mijloace de expresie sunt produse ale spiritului omenesc, iar gândirea lui Eminescu este pentru mine o biblie în sine, nu pot da întâietate nici unuia dintre aspectele creaţiei sale: emoţie lirică, perfecţiunea limbajului şi mesaj filozofic existenţial. Eminescu a cizelat şi construit frumoasa limbă romană în care vorbesc şi în care sper să vorbească copilul meu şi generaţiile ce vor veni.

Care sunt poeții români care vă plac mai mult?

 

Avem poeţi excepţionali de operele cărora ne putem bucura cu sufletul şi mintea: Topârceanu, cu delicateţea şi spiritul fin de observaţie al naturii şi al moravurilor omeneşti, cu umorul caustic dar deosebit de cald şi ironia atotcuprinzătoare cu care şi-a pus în valoare sau atenţionat confraţii; Minulescu, cu romanţele sale şlefuite la karatele unor veritabile bijuterii, poezii ce emană în sine acorduri sonore şi care au devenit baza de expresie şi inspiraţie a unor melodii arhicunoscute compuse de formaţii şi artişti deosebiţi; Bacovia – autorul atmosferei apăsătoare, obsesiv melancolice, lipsită de vitalitate şi speranţă, dar cu un farmec aparte; Arghezi – poetul frământărilor religioase şi spiritul liber căutător de modalităţi noi, şocante, de expresie a limbii; Stănescu – poet al iubirii fantastice; Sorescu – poetul de suflet după Eminescu, poet al ideilor mari prezentate cu umor şi detaşare.

Avem scriitori de excepţie, insuficient popularizaţi prin producţii cinematografice mai recente sau prin montaje teatrale, existând o tendinţă actuală, sper temporară, de îndepărtare de clasici.

Vă rugăm să ne vorbiți despre importanța culturii pentru un om care se ocupă de alt sector, servicii în principal. Mulți oameni se echilibrează prin artă cu domeniile lor de activitate.

 

Arta este şi va fi mereu supapa de evadare dintr-o realitate a obligaţiilor curente de zi cu zi şi modalitatea cea mai facilă de îmbogăţire prin spectaculos, imaginaţie şi frumos a existenţei comune, obişnuite, de depăşire a unor rutine prin inspiraţia generată de efortul creator al unor semeni talentaţi, care deşi par să nu producă ‘plusvaloare’ în sensul pur economic al termenului, întreţin capacitatea tuturor de a trăi, visa, spera, construi.

Deşi practicăm meserii exacte, inclusiv băiatul nostru are aceeaşi perspectivă, fiind elev în clasa a XI-a a Colegiului Tudor Vianu şi se axează în pregătire pe fizică şi informatică, fiecare dintre noi avem alegerea personală de interacţiune cu arta: băiatul cântă de mic la pian, pictează cu real talent graţie încurajării şi iniţierii realizate de profesorul de matematică cu care a făcut pregătire suplimentară; soţul se deconectează urmărind seriale şi filme artistice de toate tipurile; iar eu merg de câte ori am ocazia la teatru, spectacole şi concerte şi urmăresc cu delectare filmele artistice de pe Cinemax.

 

Puteți menționa câteva cuvinte despre firma dumneavoastră.

 

Universal Service este ideea de suflet a soţului meu. Luând decizia să înceapă pe cont propriu o activitate în domeniul echipamentelor pentru service-uri auto, şi-a pus la bătaie pregătirea teoretică şi întreaga experienţă căpătata în activitatea profesională de până atunci şi mai ales curajul. A strâns o echipă de buni meseriaşi, cu care iniţial a acoperit partea de montaj, mentenanţă şi reparaţii la echipamentele importate. Apoi, treptat, a achiziţionat maşini unelte cu care a pus la punct un atelier de producţie complex, s-a completat personalul cu toate departamentele specifice unei unităţi de cercetare/proiectare/producţie/distribuţie/service. Astăzi, după 15 ani de la înfiinţare, Universal Service este principalul producător de echipamente pentru service-uri auto din ţară şi anume: linii de inspecţie tehnică auto camioane/turisme/moto complete, autorizate de BRML, conform reglementărilor RAR (standuri de testat forţe frânare, analizoare, opacimetre, aparate de testat faruri, turometre, detectoare de jocuri în articulaţii, dispozitive de încărcat punţi); cabine de vopsit personalizate, generatoare de aer cald, posturi de pregătire auto ( cu panouri sandwich şi pereţi cortină), elevatoare (montaj şi documentaţie ISCIR).

Piaţa de desfacere acoperă întreg teritoriul ţării şi nu numai. Experienţa acumulată, calitatea, preţurile competitive de producător, garanţia acordată şi serviciile conexe de întreţinere/reparaţii, acoperiri/recondiţionări role stand frânare, furnizare de certificate de etalonare şi buletine de verificare metrologică sunt cartea de vizită a firmei noastre.

 

Cine vă cercetează pasiunile vede că palpitați și la muzică. Universul armoniilor sonore este un imens regenerator de energii, pe dumneavoastră cum va marchează?

 

Despre muzică, ce să zic, este calea cea mai directă spre suflet. De când mă ştiu am iubit muzica şi pot spune că apreciez toate genurile muzicale. Totuşi, cele mai apropiate îmi sunt muzica clasică şi rock. De-a lungul timpului, am descoperit pe rând artişti şi acorduri care m-au captivat definitiv. Ţin minte că în timpul liceului, în mijlocul perioadei de funcţionare a cenaclului  Flacăra, Adrian Păunescu populariza la radio albume ale formaţiei Beatles. Cu posibilităţile limitate din acea perioadă am înregistrat toate emisiunile şi cu un soi de religiozitate am ascultat timp de 6 luni continuu melodiile lor. Sunt fericită de uşurinţa comunicării din ziua de astăzi, de bogaţia de informaţii care pot fi accesate şi sunt şi mai fericită imaginându-mi ce minunată poate fi lumea viitoare din acest punct de vedere.

Unde vă vedeți peste 10 ani ?

 

Peste 10 ani mă văd într-o stare de cunoaştere personală sporită, poate într-o formă maximă, eliberată de balastul unor tipare inutile sau convenţii preluate din oficiu, desfăşurând  o activitate care să-mi facă plpcere şi având alături familia şi oameni dragi.

 

Mă gândesc deseori la modul în care oamenii, în diversitatea de concepţii, preocupări, educaţie pot conlucra la unison în orice domeniu al vieţii sociale, aşa cum rezonează împreună la un concert sau în faţa unei producţii artistice de orice fel. Dacă ar trebui să dau un răspuns, aş  spune că o conlucrare la unison este puţin probabilă şi realizabilă chiar pe obiective clar definite, însă este suficient ca fiecare, individual, să facă uz de profesionalism şi onestitate în zona care-i este caracteristică, pentru ca să conteze.

Înainte de a vă mulțumi pentru acest dialog, vă rog să adresați pentru cititorii Agenției de presa a societății civile Manga News, un salut înaintea sărbătorilor de iarnă.

Sunt deosebit de onorată că am avut prilejul să urmăresc activitatea atât de utilă şi deosebită a Agenţiei de presă a societăţii civile “Magna News” și doresc cititorilor sărbători fericite, un sfârşit de an petrecut cu sănătate şi bucurie împreună cu cei dragi și proiecte îndrăzneţe pentru anul care vine. Mulţumesc pentru tot .

Și eu vă mulțumesc, în mod neformal. Din toată inima felicitări și urări de bine cu ocazia acestor sărbători de iarnă.

Camelia Anton și virtuțile culturii
Pune in valoare virtuțile culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri