Liderul fostului executiv regional catalan, Carles Puigdemont, venit în Belgia împreună cu patru dintre miniștrii săi pentru a nu ajunge pe mâna justiției spaniole după ce Catalonia și-a autoproclamat independența, a încheiat joi manifestația organizată la Bruxelles de simpatizanții separatiștilor catalani, afirmând în fața acestora că ceea ce se întâmplă cu Catalonia ‘arată cel mai bine fața Europei’, informează agenția EFE.

Vorbind în fața celor circa 45.000 de manifestanți adunați aproape de sediul principal al Comisiei Europene, Puigdemont s-a adresat direct președintelui acestei instituții, Jean-Claude Juncker, pentru ca ‘Europa să-și dea seama că încă poate juca un rol’ în criza catalană.

‘Cei care protestează sub biroul dumneavoastră (…) nu sunt infractori, sunt democrați’, a spus Puigdemont, întrebându-l pe Juncker dacă a mai văzut vreodată ‘o manifestație ca aceasta în sprijinul unor infractori’.

‘Dorim o Europă a cetățenilor liberi, una care să-și asculte cetățenii, nu doar să asculte statele’, a continuat fostul premier catalan, care a reproșat din nou Uniunii Europene că în criza catalană sprijină guvernul de la Madrid condus de Mariano Rajoy.

Carles Puigdemont și-a îndemnat de asemenea simpatizanții să voteze ‘pentru libertate și demnitate’ la alegerile anticipate convocate de Rajoy în Catalonia pentru 21 decembrie, fără a vorbi însă despre candidatura sa, care va fi pe lista platformei ‘Junts per Catalunya’.

Din motive de securitate, Puigdemont s-a alăturat protestatarilor de la Bruxelles abia la sfârșitul manifestației denumite de organizatori ‘Europa, trezește-te !’.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris de mai multe ori criza provocată de declarația de independență votată pe 27 octombrie de parlamentul catalan drept o problemă internă a Spaniei.

Puigdemont a fugit în Belgia împreună cu patru dintre foștii săi miniștri pentru a nu ajunge în arest, cum s-a întâmplat cu ceilalți foști membri ai guvernului său regional rămași în Spania, cu excepția unuia care își dăduse demisia înaintea autoproclamării independenței. Justiția spaniolă i-a inculpat și a emis pe numele lor un mandat european de arestare, care însă a fost revocat săptămâna aceasta, rămânând însă valabil mandatul spaniol de arestare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here