Caută
Close this search box.

TPIY le cere liderilor croați să nu mai nege crimele de război, după sinuciderea lui Slobodan Praljak

Procurorul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), Serge Brammertz, a făcut apel duminică la liderii croați să-și asume trecutul și să acționeze în vederea reconcilierii, după sinuciderea croatului bosniac Slobodan Praljak, condamnat pentru crime de război, transmite AFP.

Momentul sinuciderii lui Slobodan Praljak, în plin proces

„Este regretabil că Praljak a decis să-și pună capăt zilelor. Dar înțelegeți că gândurile mele se îndreaptă către victimele și supraviețuitorii crimelor pentru care el a fost condamnat”, a declarat Brammertz pentru AFP, într-un e-mail.

Slobodan Praljak s-a sinucis miercuri, înghițind conținutul unei fiole în sala de audieri a TPIY. Tribunalul tocmai confirmase condamnarea lui Praljak la 20 de ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995). Rezultatele preliminare ale analizelor arată că Praljak a murit din cauza unei insuficiențe cardiace provocate de cianură.

„Decizia în acest caz rămâne validă. Activitatea noastră ca procurori este să stabilim faptele și responsabilitatea înaltelor oficialități, și asta am și făcut”, a spus Brammertz. „Ne-am fi așteptat ca responsabilii (politici) și mass media croate să se comporte într-o manieră mai responsabilă și să promoveze acceptarea faptelor, dar din nefericire nu asta vedem”, și-a exprimat regretul Brammertz. Dimpotrivă, „numeroși sunt cei care refuză din nou să respecte procesul judiciar și faptele dovedite, și afirmă că criminalii de război condamnați erau în realitate eroi. Această negare nu dovedește respect față de victime”, a deplâns el situația. „Ne-am putea aștepta ca un stat membru al UE să se concentreze mai degrabă pe reconcilierea și ajungerea la un acord cu privire la trecutul recent”, a continuat procurorul TPIY.

Numeroși croați i-au adus un omagiu lui Praljak, aprinzând lumânări și depunând flori la picioarele unui portret al acestuia. Premierul Andrej Plenkovic a calificat verdictul TPIY drept „o profundă nedreptate morală”.

Foto: kurir.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri