Caută
Close this search box.

Intersecțiile de Miercuri: Cumpăna între bine şi rău sau naționalism versus patriotism

A doua ediție din acest an a Intersecțiilor de miercuri va avea loc pe 24 ianuarie, de la ora 19.30, la Rezidența BRD Scena9 – Hotspot Cultural BRD și organizatorii propun – nu întâmplător, ci chiar de Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire de la 1859 – o dezbatere publică pe o temă actuală care are rădăcini adânci în trecutul nostru, dezbatere care va avea loc în cadrul conferinţei cu titlul “Naţionalisme”.

Naționalism versus patriotism şi o serile de întrebări legate de percepţia noastră versus punctul de vedere al unui specialist la care va răspunde invitatul scriitoarei Svetlana Cârstean, antropologul Vintilă Mihăilescu. Acesta defineşte, de la bun început, cu claritate termenii :” reducând la esențial, patriotismul este iubirea propriului popor, în timp ce naționalismul este ura sau disprețuirea celorlalte popoare. Din acest punct de vedere, patriotismul este totdeauna bun, în timp ce naționalismul este totdeauna rău. Mai mult, în anumite situații și privințe, naționalismul poate să submineze patriotismul. Și aceasta deoarece patriotismul adevărat nu este doar sentimentalism discursiv, ci acțiune împărtășită întru binele comun al patriei – care, implicit, este și binele meu. Din acest punct de vedere, nu există patriotism individualist: ‚eu sunt patriot’ este doar disperare sau fudulie în afara lui ‚noi suntem patrioți’. Și tot din acest punct de vedere, naționalismul este cel opus cosmopolitismului, nu patriotismul”.

Vintila Mihailescu, antropolog
Foto: Rezidenta BRD

Câteva cuvinte despre Vintilă Mihăilescu.

Este psihosociolog, antropolog cultural, profesor la Școala Naționala de Studii Politice și Administrative (SNSPA). În perioada 2005-2010 a fost directorul general al Muzeului Țăranului Roman, iar în 1990 a inițiat organizarea Societății de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei președinte a fost între 1994 și 2000.

Reamintim cititorilor Magnanews ca Intersecțiile de Miercuri sunt un proiect inițiat și coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean, susținut de BRD – Groupe Société Générale, care se desfășoară în fiecare săptămână la Rezidența BRD Scena9, din strada I. L. Caragiale nr. 32.

Primul sezon a avut loc în perioada aprilie – septembrie 2015, în cadrul proiectului

București Capitală Europeană a Culturii 2021.

Intersecțiile de miercuri. Sezonul 3 a demarat în noiembrie 2017, iar printre invitați s-au numărat până acum scriitorul Mircea Cărtărescu, artistul Ion Barbu, filosoful Mihai Șora, Edmond Niculușcă -fondatorul A.R.C.E.N., artistul Roman Tolici, regizoarea Ioana Păun și scriitoarea Elena Vlădăreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri