Meteorologii au emis atenţionare cod galben de ninsori şi vânt pentru mai multe judeţe din vestul, centrul, sudul şi estul ţării.

Foto: metropotam.ro

Duminică, de la ora 20.00, până luni, la ora 11.00, în judeţele Caraş-Severin, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Alba, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova vor predomina ninsorile, în general, însemnate cantitativ şi local se va depune strat consistent de zăpadă, fiind în vigoare un cod galben de ninsoare.

Luni, în intervalul 05.00 – 22.00, în judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

De asemenea, până luni la ora 22.00 este în vigoare o avertizare de precipitaţii şi intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, precipitaţiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. În jumătatea de sud a ţării şi în zona montană se vor cumula cantităţi de apă de 10…15 l/mp şi izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30…35 l/mp, spun meteorologii.

Potrivit ANM, până în dimineaţa zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crişana, sudul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) şi în sud şi sud-est vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări în vestul şi sudul teritoriului, cu viteze de 45…55 km/h, iar pe crestele montane, 60…70 km/h.

În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de luni spre marţi (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

Comandament la Primăria Capitalei privind starea vremii: 250 de utilaje, pregătite să intervină

Meteorologii anunţă că va ninge în Bucureşti, duminică seara şi luni dimineaţa, Capitala fiind sub incidenţa unei atenţionări meteo, a anunţat directorul ANM, Gabriela Băncilă la Comandamentul de iarnă de la Primăria Capitalei. Gabriela Firea susţine că 250 de utilaje sunt pregătite să intervină.

„În Bucureşti nu se semnalează precipitaţii abundente, iar prognoza precizează că în cursul nopţii precipitaţiile îşi vor face apariţia şi în zona Capitalei, sub formă de ploaie şi lapoviţă, iar spre dimineaţă şi mâine, în prima parte a zilei, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare. Mâine, vântul se va intensifica treptat, viteza maximă fiind de 40-45 km/h, cu precădere în nord-est şi în estul Capitalei, motiv pentru care este estimată o grosime, în medie, a stratului de zăpadă de 6-8 cm, izolat 8-10 cm”, a declarat directorul ANM Gabriela Băncilă, la şedinţa desfăşurată la Primăria Capitalei.

Primarul general a cerut o intervenţie mai eficientă, în special în zona şcolilor, a spitalelor şi a instituţiilor publice. Gabriela Firea a făcut apel şi la administratorii clădirilor, pentru a curăţa perimetrul din faţa imobilelor.

„Solicit tuturor operatorilor de salubritate care au contracte cu primăriile de sector să acţioneze cu seriozitate în această seară, inclusiv cu tratamente preventive. (..) În teren vor fi în această seara 250 de utilaje. Îi anunţ pe toti cetăţenii din Bucureşti că dacă au nevoie de ajutor pot suna la 0800800868, număr la care se va răspunde non-stop şi vor fi preluate toate sesizările”, a spus Gabriela Firea la şedinţă.

Edilul Capitalei a cerut RATB curăţarea de zăpadă a staţiilor de tramvai, precizând că direcţiile de asistenţă socială au peste 700 locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost, cei care vor refuza să meargă la un cămin social urmând să primească masă caldă şi haine.

„Având în vedere informarea meteorologică emisă de ANM care anunţă Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări susţinute ale vântului, ceea ce determină ninsori viscolite (vizibilitate redusă)”, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutoiere (CNAIR) recomandă conducătorilor auto să plece la drum doar în caz de strictă necesitate şi să adapteze viteza la condiţiile din trafic.

„Toate Direcţiile Regionale ale Companiei sunt mobilizate să intervină pentru a asigura traficul rutier în condiţii de siguranţă, acolo unde se impune. De asemenea, regionalele unde fenomenele meteo sunt moderate vor veni în ajutorul celor care se confruntă cu fenomene extreme, deplasând utilaje acolo unde va fi nevoie”, se precizează în comunicat.

Potrivit CNAIR, la ora 12.30 duminică nu era niciun sector de drum naţional sau autostradă închis ori cu circulaţia îngreunată din cauza fenomenelor meteorologice din România.

„Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, menţionează CNAIR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.