Caută
Close this search box.

Un neurochirurg român din California, premiat în domeniul științelor biomedicale. Ce merite i-au fost recunoscute

Un neurochirurg român, ce predă la Stanford University din California, a fost premiat  pentru activitatea sa în domeniul științelor biomedicale. Sergiu Pașca a primit premiul Vilcek 2018 for Creative Promise după ce a realizat un model 3D sofisticat ce imită creierul uman și perminte studiul amănunțit al cauzelor ce stau la baza autismului și schizofreniei, relatează Romania-Insider.com. Pașca s-a născut în Cluj-Napoca și a crescut în Aiud, în timpul comunismului, fiind primul din familia sa care a urmat facultatea. Premiul, în valoare de $50.000, sprijină tinerii imigranți cu realizări excepționale, care se confruntă adesea cu provocări la începutul carierei. 

Sergiu Pașca, în vârstă de 35 de ani, predă psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din California, unde a absolvit doctoratul. În lucrarea sa, Pașca a realizat un model 3D sofisticat ce imită creierul uman, care permite investigarea precisă a modului în care comunică regiunile creierului, pentru a studia o serie de tulburări psihice, printre care autismul și schizofrenia. Rezultatele lucrării sale au deschis noi pespective în studiului dezvoltării creierului uman și a tulburarilor provocate de comunicarea defectuasă între diferitele regiuni ale acestuia, se arată într-o prezentarea de pe site-ul The Vilcek Foundation.

Sergiu Pașca, în vârstă de 35 de ani, predă psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din California, unde a absolvit doctoratul.

Pașca s-a născut în Cluj-Napoca și a fost crescut în Aiud, în timpul comunismului, fiind primul din familia sa care a urmat facultatea. Mama sa era profesoară la școala primară, iar tatăl său avea o afacere în construcții. În copilărie, Sergiu era pasionat de pictură și poezie, însă ulterior s-a axat pe chimie iar în liceu a devenit olimpic național în acest domeniu. A intrat la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, iar în jurul anului 2001 l-a întâlnit pe neurobiologul Universității Stanford, Jack McMahan, care l-a încurajat să studieze doctoratul în Statele Unite. În cele din urmă a primit o bursă de la International Brain Research Organization și a ajuns la Stanford în 2009 pentru a lucra în laboratorul neurologului Ricardo Dolmetsch.

Premiile Vilcek for Creative Promise au fost înființate în 2009 ca o completare a Premiilor Vilcek și încurajează tinerii imigranți „care au demonstrat realizări excepționale și care se confruntă adesea cu provocări semnificative la începutul carierei”.

Sergiu Pașca povestește mai multe despre munca sa pentru The Vilcek Foundation în videoclipul de mai jos.

Sursa: The Vilcek FoundationRomania-Insider.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri