Caută
Close this search box.

BNR a reclamat Antena3 la CNA: Informațiile despre rezerva de aur, prezentate cu rea-credință

Banca Națională a României (BNR) a reclamat Antena3 la CNA. Este a doua oară, dar, iar motivul este legat de același subiect: rezerva de aur.

Anul trecut, BNR a sesizat prima dată CNA, însă nu a primit niciun răspuns. Cel mai probabil, reclamația s-a prescris (după șase luni).

Acum BNR reclamă mai multe aspecte, unul dintre ele fiind că a fost difuzată informaţia eronată că rezerva de aur – care nu a fost utilizată ca investiţie în contraparte – ar fi produs o pierdere de 800 de milioane de euro, arată paginademedia.ro.

Banca Națională susține că Oana Zamfir, moderatoare emisiunii, a ignorat punctul de vedere al BNR.

Ce denunță BNR

1. Că a fost difuzată informația eronată că rezerva de aur – pentru că nu a fost utilizată ca investiție în contraparte – ar fi produs o pierdere de 800 de milioane de euro.

Moderatoare emisiunii – reclamă Banca Națională – a ignorat punctul de vedere al BNR (nu a menționat explicit nici măcar faptul că BNR respinge această interpretare), subliniind că sunt ”dezvăluiri bombă” și citând inexact ultimele luări de pozitie ale BNR, care chiar dacă au fost puse pe ecran în format text (imposibil de citit), au fost complet ignorate și răstălmăcite în discuție.

3. Motivația pentru care parte din rezerva de aur este ținută la Londra era prezentă chiar și în textul care curgea pe ecran (dar care era citat parțial și tendențios). În emisiune, se solicita imperativ BNR să explice situația, ca și cum ar avea ceva de ascuns.

Informațiile privind evoluția rezervei de aur a României sunt publicate de către Banca Națională a României, în rapoartele anuale prezentate Parlamentului României. De asemenea, informaţii detaliate în legătură cu evoluţia rezervelor valutare și a rezervei de aur sunt oferite prin intermediul comunicatelor lunare publicate pe website-ul băncii centrale începând din anul 2000.

4. S-a afirmat greșit că ”un domn de la BNR are un IFN”, pentru a sublinia lipsa de transparență și neclaritatea intervențiilor BNR. O informație complet falsă, de vreme ce nu a fost adusă nicio dovadă și în plus episodul a fost explicat în alte emisiuni ale postului (un fost angajat BNR, acum pensionar, administrează un IFN….).
BNR: informaţiile eronate sunt de natură să incite la neîncrederea publicului în banca centrală
Publicitate

Potrivit reclamației BNR, „informaţiile eronate sunt de natură să incite la neîncrederea publicului în banca centrală”

Informațiile prezentate sunt eronate în mod semnificativ. Difuzarea acestor informaţii semnificativ eronate în legătură cu rezerva de aur a României este de natură să incite la neîncrederea publicului în banca centrală, lezând, astfel, interesele legitime ale instituției și, implicit, ale statului român, inclusiv pe plan extern.

Decredibilizarea instituției băncii centrale

Aceste mesaje pot avea ca finalitate decredibilizarea instituției băncii centrale

Costul acestei discreditări nu este legat doar de imaginea Băncii Naționale a României, ci se poate răsfrânge asupra statului român, prin slăbirea poziției sale pe piețele internaționale și, implicit, prin riscul de a crește costurile de împrumut ale statului și ale companiilor publice și private din România.

De asemenea, considerăm că informațiile au fost prezentate cu rea-credință și fără a fi verificate. Astfel, în calitate de jurnalişti, moderatoare și producătorul emisiuni aveau datoria să consulte comunicatele Băncii Naţionale a României prezentate lunar şi care informează în legătură cu evoluţia si valoarea rezervei de aur.

Comunicatele se emit lunar, se trimit jurnaliștilor acreditaţi (inclusiv postului Antena 3) şi pot fi consultate pe pagina de internet a Băncii Naţionale a României. Realizatorii emisiunii au refuzat să facă trimitere la aceste comunicate, chiar daca purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României le-a solicitat acest lucru în timpul emisiunii.

Prin difuzarea informațiilor eronate menționate, considerăm că nu au fost respectate dispoziţiile legale referitoare la asigurarea unei prezentări corecte și obiective a faptelor, cu verificarea și prezentarea cu bună-credință a informațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri