Caută
Close this search box.

Exportăm fier şi oţel, ca orice ţară slab dezvoltată, de mâna a treia

exportăm

Exportăm, în 2017, aproape ca şi în ceilalţi ani, fier şi oţel. Anul trecut în sumă de 2,2 miliarde de euro. Este o valoare cu 28% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului anterior., dar impactul în PIB e minor. Informaţiile se bazează pe datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), anunţă Agerpres.

Semnificaţia faptului că exportăm în continuare fierătănii

Nu este nici o mândrie, nici un titlu de glorie faptul că, în anul 2017, continuăm să exportăm produse brută cu valoare adăugată scăzută. Din acest punct de vedere, semănăm cu Trinidad Tobago, Rusia, China sau India. Acestestate continuă să aibă mari capacităţi de producţie de fier şi oţel.

Mariel puteri industriale ale lumii au renunţat la ele. Dintre cele patru state pomenite, singurul care e în topul moondial e China, care are şi altfel de industrie: de vârf, cu valoare adăugată mare: IT-ul.

Tipic pentru lumea în care trăim este ce se întâmplă în SUA, Olanda sau Germania. Că preşedintele Donald Trump încearcă să reverseze acest trend e o realitate, dar nu va reuşi.

Marile forţe economice ale lumii au renunţat la industriile tipice celui de-al doilea val, bazate pe coşul de fum, şi vând idei de afaceri cu valoare adăugată mare. Din acestea, câştigă enorm.

Am vândut mai mult fier şi nu avem bani la buget

Aşa se face că ponderea în PIB a acestor exporturi de fier şi oţel mai mari decât în anul 2016 este scăzută. Am exportat fier şi oţel, dar în România nu s-a produs nici o creştere economică sustenabilă. Nu s-au creat sute de mii de locuri de muncă, barem în înapoiatele oţelării.

Nu au fost venituri spectaculoase la buget, ba, chiar avem o mare problemă din acest punct de vedere, în prezent. Producţia de fier şi oţel are valoare adăugată mică. Aceasta înseamnă profit mic, care înseamnă venituri la buget la fel de mici.

Ce spun cifrele

Ba, mai mult, suntem pe deficit, nu pe excedent. Importurile de fier şi oţel s-au cifrat la 3,061 miliarde euro, fiind cu 26% mai mari comparativ cu cele din 2016, înregistrându-se astfel un deficit de 859,8 milioane pe acest segment.

În 2017, exporturile FOB ale României au însumat 62,642 miliarde euro şi au crescut cu 9,1% faţă de anul anterior, iar importurile CIF au totalizat importurile 75,598 miliarde euro, în creştere cu 12,2%.

Producția de cărbune a crescut cu 6,8%; importurile s-au redus cu aproape 29%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri