Caută
Close this search box.

La Cernobîl se va produce din nou energie, după trei decenii de la dezastru

La trei decenii de la explozia de la Cernobîl, ucrainenii încearcă să lase în urmă trecutul. Chiar pe locul centralei nucleare, lângă sarcofagul care protejează lumea de radiaţiile emise din reactorul 4, au apărut sute de panouri solare.

FOTO: wradio.com.mx

În loc de energie atomică, ele vor produce în curând una curată, nepoluantă. În afara echipelor de întreţinere care stau cât mai puţin acolo şi numai dacă este nevoie de o intervenţie directă, totul va fi controlat de la distanţă. Centrul de comandă al viitoarei centrale solare de la Cernobîl este tocmai în Germania.

Sistemul de panouri solare va folosi parţial reţeaua electrică a vechii centrale, potrivit digi24.ro. Când va porni, noua centrală solară va genera un megawatt, adică energie suficientă pentru două mii de locuinţe.

După extindere, programată în anii următorii, capacitatea va fi de 1,2 gigawaţi, adică mai multă electricitate decât producea reactorul distrus în 1986. Între timp, acesta este supravegheat constant.

Jonah Fisher, corespondentul BBC în Ucraina: „De ce ai construi o centrală solară în cel mai radioactiv loc din lume? Nu te îngrijorează să fii atât de aproape de reactorul nuclear?”

Evgheni Variaghin, administratorul centralei solare: „Nu neapărat. În primul rând suntem susţinători ai energiei solare şi vrem să readucem această centrală în folosul oamenilor, pentru că momentan zona este nelocuibilă de 32 de ani, această regiune nu poate fi folosită în niciun scop, în afară de panourile solare.”

Aleksandr Kobyak, inginer: „Nu putem locui aici, dar putem munci. La fel ca atunci când lucrezi într-o mină sau într-un deşert.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri