Alimente interzise prin lege se regăsesc încă în meniul copiilor de la creșe și grădiniţe, au descoperit reporterii emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe”. Vorbim despre carne procesată, produse de patiserie sau dulciuri care nu au ce căuta în alimentaţia celor mici.

FOTO. Lugoj Info

Cu bună ştiinţă sau nu, copiii sunt îndopaţi cu alimente greu digerabile şi hipercalorice. În timp, consumul lor poate duce la diabet, boli cardiovasculare şi obezitate, spun medicii. Reporterii Digi24 au analizat câteva meniuri din grădiniţe împreună cu nutriţioniştii. Iată ce au descoperit:

Cereale rafinate, pâine cu brânză topită, sarmale şi papanaşi cu smântână. Bogate în E-uri, chimicale şi calorii goale, produsele apar în farfuriile din zeci de creşe şi grădiniţe. Asta în pofida faptului că avem o lege clară încă din anul 2008, care pune pe lista neagră alimentele cu un conţinut mare de zahăr, grăsimi şi calorii.

Alina Stoica, nutriţionist: „Dacă ne uităm la meniul de prânz e fix ca al unui adult în miniatură, cu sarmale, cu ostropel, cu tot felul de sosuri, cu varză călită, murături. Dacă ne uităm acum pe un alt meniu observăm că apar în mod frecvent şniţelele – ştiu că sunt acceptate cu uşurinţă de copii -, dar gândindu-mă puţin la alimentele prăjite, acolo se secretă o cantitate foarte mare de acrilamidă, care este cancerigenă. Până să se dezvolte cancerul este un drum lung, dar probleme de imunitate, de dureri abdominale cu siguranţă că vor apărea”.

În multe grădiniţe, fructele sunt înlocuite cu deserturi pline de zahăr: prăjituri, biscuiţi, bomboane sau ciocolată.

Teoretic, toate aceste derapaje ar trebui amendate, mai ales că meniurile copiilor sunt alcătuite de cabinetul medical al fiecărei grădiniţe. În realitate, nimeni nu este tras la răspundere. Astfel, în timp, copiii riscă o mulţime de afecţiuni.

Ordinul nr. 1563 din septembrie 2008 interzice preşcolarilor şi şcolarilor:

Alimente cu conţinut mare de sare
Băuturi dulci, răcoritoare
Alimente cu conţinut ridicat de calorii

Alimente cu conţinut mare de zahăr
Alimente cu conţinut mare de grăsimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 7 =